Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kvůli mutacím v Česku zpřísní režim na hranicích s Bavorskem i Saskem

  11:54aktualizováno  18:56
Německo s účinností od neděle považuje Českou republiku za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru. Od neděle zároveň obnoví na pomezí s Českem stálé hraniční kontroly a ještě více zpřísní podmínky pro cesty na své území. Do Saska mohou dojíždět jen pendleři pracující ve zdravotnictví a v zemědělství, a to za podmínky každodenního testování.

Kontroly na česko-bavorské hranici (leden 2021) | foto: Profimedia.cz

Rozhodnutí oficiálně oznámil Institut Roberta Kocha, který je správcem seznamu epidemicky rizikových zemí. O epidemickém hodnocení zahraničních regionů rozhoduje grémium ministerstev zdravotnictví, vnitra a zahraničí, Institut Roberta Kocha následně změny oznamuje.

Nové a přísnější hodnocení znamená, že letečtí, autobusoví či železniční dopravci již nebudou smět dopravovat pasažéry z Česka do Německa. Zákaz se nevztahuje na německé občany a cizince, kteří v Německu žijí.

Německé dráhy Deutsche Bahn kvůli přísnějšímu epidemickému hodnocení Česka od neděle pozastaví dálkové spoje linky EC mezi Berlínem a Prahou. České dráhy o víkendu přeruší provoz všech vlaků mezi ČR a Německem, a to do odvolání. Kvůli opatření se zruší i lety do Frankfurtu, na které navazují lety do dalších destinací.

Protože je Česko přímým sousedem Německa, očekává se i omezení automobilové dopravy. Konkrétní podmínky podle DPA ještě nebyly stanoveny, určují si je samy spolkové země. 

Německý ministr vnitra Horst Seehofer právě přímým sousedstvím zdůvodňuje nezbytnost hraničních kontrol, aby policisté mohli již na hranicích vracet ty cestující, kteří do Německa vstoupit podle nich nemusí. Žádný přechod sice neuzavře, zavede na nich ale kontroly. Hlídat budou i zelené hranice.

Seehofer řekl, že o zařazení Česka na kritický seznam požádaly Sasko s Bavorskem. Saský premiér Michael Kretschmer prohlásil, že vzhledem ke stále se zhoršující situaci v Česku a tamnímu výskytu nakažlivější britské mutace musí Sasko zpřísnit podmínky pro české pendlery.

Evropská komise se již obrátila na Německo, aby pro pendlery zajistilo výjimku. Sasko bude vyplácet všem českým pendlerům příspěvek na ubytování 40 eur za noc a pro jejich rodiny 20 eur na noc a osobu, když v Sasku zůstanou. „Mohou si vzít s sebou rodinu, manžela, manželku, děti,“ uvedl saský ministr hospodářství Martin Dulig. V takovém případě dostane pendler ještě dodatečný příspěvek 20 eur (515 korun) na osobu a noc.

Na pendlery, kteří nepracují ve zdravotnictví a v zemědělství, se vztahuje čtrnáctidenní karanténa bez možnosti zkrácení, což denní dojíždění za prací znemožňuje. Opatření platí prozatím do 7. března.

Dulig uvedl, že vzhledem k novému epidemickému opatření nebude možné hranice bez zjevného důvodu překračovat. Nadále je možný tranzit, na který se ale rovněž vztahuje povinnost testu. Zkrácení cesty přes Německo, které je praktické především ve Šluknovském výběžku, tak bez rozboru nebude možné. Testem se musí prokázat i řidiči kamionů, kteří dosud mohli do Německa bez testu. „Výjimky jsme museli omezit,“ uvedl Dulig.

Kontroly na hranicích jsou nutné, tvrdí Bavorsko

Bavorsko prozatím přeshraniční dojíždění za prací českým pracovníkům jako Sasko neomezí. Vyplývá to z prohlášení bavorského ministra zdravotnictví Klause Holetscheka, který podle zpravodajské relace Tagesschau veřejnoprávní televize ARD řekl, že pendleři vedle pravidelného testování budou muset jezdit do práce přímou cestou a bez zastavení.

Bavorský premiér Markus Söder poslancům bavorského sněmu v pátek řekl, že Česko s rakouským Tyrolskem byly označeny jako oblasti s mutacemi koronaviru kvůli epidemické bezpečnosti. „My jsme zcela jasně pro volnou Evropu, ale tady v tomto momentě hraje větší roli bezpečnost,“ řekl. Již ve čtvrtek prohlásil, že kontroly na českých hranicích je nutné obnovit, aby se zabránilo šíření koronaviru do Německa.

Česká vláda žalostně selhává, nouzový stav končí kvůli půtkám, píší Němci

Poslancům Söder zdůvodnil, že za neochotou jeho vlády rychle rušit karanténní opatření, stojí opatrnost. „Vyhlásit uzávěru chce odvahu, ale začít otevírat si žádá rozum,“ uvedl. Premiér poukázal na to, že se chce vyvarovat uspěchaného uvolňování, které by vedlo k dalším uzávěrám. V této souvislosti zmínil Česko, kde je situace stále vážná.  Premiér přislíbil, že pro pendlery připraví Bavorsko co nejpraktičtější řešení.

V celém Německu je nyní podle Institutu Roberta Kocha 62 případů na 100 000 obyvatel za sedmidenní období. Bavorská sedmidenní incidence odpovídá německému průměru, řada bavorských okresů na hranicích s Českem ale vykazuje hodnoty výrazně vyšší. Příkladem je okres Tirschenreuth, který je se sedmidenní incidencí 348 případů nejhorší v Německu.

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka k očekávanému zpřísnění režimu pro Česko již ve čtvrtek řekl, že je to pro něj déjà vu. „Připomíná mi to návrat do března roku 2020,“ řekl Kafka v rozhovoru s ČTK. Loni na jaře kvůli pandemii česká vláda k rozčarování Německa uzavřela hranice. „Doufám, že se nám podobně jako loni na jaře podaří postupně dostat se blíže k normálu,“ dodal.

Německo zařadilo Česko na seznam epidemicky rizikových oblastí loni v září, na konci letošního ledna pak hodnocení zpřísnilo a zemi označilo za epidemicky vysoce rizikovou oblast. Ještě další zpřísnění, které začne platit od neděle, znamená, že Česká republika na německém hodnocení dosáhla nejhoršího možného stupně.

Spolu s Českem je na aktualizovaném německém seznamu i Slovensko a s několika výjimkami i rakouská alpská oblast Tyrolsko.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Někteří důstojníci nezasalutovali Putinovi během vojenské přehlídky

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V Litvě volí prezidenta, do druhého kola postupují Nauséda a Šimonytéová

13. května 2024  6:36

V druhém kole litevských prezidentských voleb se utká dosavadní hlava státu Gitanas Nauséda s...

Slunečný začátek týdne ve středu vystřídají přeháňky. O víkendu bude bouřit

13. května 2024  6:20

Počasí v Česku bude zpočátku týdne slunečné a s maximálními teplotami až do 25 °C. Změna ovšem...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...