První vydání německé verze satirického časopisu Charlie Hebdo (prosinec 2016)

První vydání německé verze satirického časopisu Charlie Hebdo (prosinec 2016) | foto: Profimedia.cz

Německý Charlie Hebdo propadl. Končí, jak začal: s Merkelovou na obálce

  • 15
Kvůli nedostatečnému zájmu čtenářů přestane vycházet německá verze francouzského satirického satirického časopisu Charlie Hebdo. Informovala o tom agentura DPA. Týdeník, který obsahoval originální tvorbu i materiály přeložené z francouzštiny, vycházel v Německu od loňského prosince.

Poslední vydání německé verze časopisu vyšlo ve čtvrtek. „Nebylo pro nás lehké vás pochopit, stejně jako určitě nebylo lehké pro vás pochopit nás,“ napsali podle serveru Spiegel německým čtenářům ve společném článku francouzský šéfredaktor Gérard Biard a jeho německá kolegyně, která působila pod pseudonymem Minka Schneiderová.

V Německu poprvé vyšel časopis Charlie Hebdo, s Merkelovou na obálce

Podle agentury AFP by musela německá verze časopisu získat 10 tisíc pravidelných odběratelů, aby se vyplatilo ji vydávat. Kolik lidí si ve skutečnosti německý Charlie Hebdo každý měsíc kupovalo, redakce nezveřejnila.

Německé vydání francouzského časopisu Charlie Hebdo se na stáncích objevilo poprvé loni 1. prosince. Počáteční náklad činil 200 tisíc kusů. Na titulní straně si karikaturista tehdy tropil posměch z kancléřky Angely Merkelové v souvislosti s aférou německé automobilky Volkswagen.

Také poslední vydání má na titulní straně kancléřku. Merkelová prchá před oživlým časopisem Charlie Hebdo. „Obtěžována jeden rok,“ píše se u obrázku. „To stačí,“ říká kancléřčina karikatura.

Charlie Hebdo se zaměřuje na kousavou a často provokativní satiru, zesměšňuje bez rozdílu politické i náboženské představitele. Symbolem svobody slova se stal časopis v lednu 2015 poté, co do pařížské redakce pronikli dva islamisté a zabili 11 lidí včetně několika karikaturistů. Před redakcí zabili ještě policistu. Vadily jim vtipy o Mohamedovi, které Charlie Hebdo publikoval.

Poslední číslo německé verze Charlie Hebdo:

30.listopadu 2017 v 07:14, příspěvek archivován: 30.listopadu 2017 v 10:11

#media #EU #France #Germany Here's a funny one: Humour does not travel. @Charlie_Hebdo_ closes its German edition. https://t.co/6Pc5MxY4Fx

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video