Speciál německé armády, který evakuuje Němce z čínského města Wu-chan, musel...

Speciál německé armády, který evakuuje Němce z čínského města Wu-chan, musel zamířit do Helsinek. (1. února 2020) | foto: Luftwaffe

Rusko nedovolilo přistát letadlu s Němci z Wu-chanu, museli domů oklikou

  • 548
Ruské úřady nedovolily v Moskvě přistát speciálu německé armády, který evakuoval Němce z čínského města Wu-chan, odkud se šíří nový typ koronaviru. Informaci potvrdila německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová. Stroj tak musel zamířit do Helsinek, kde dontankoval a obměnil posádku. Ve Frankfurtu přistál kolem 16:30.

Na letadlo, na jehož palubě bylo podle deníku Die Welt 126 cestujících, včetně 21 dětí, už v Moskvě čekala čerstvá posádka, která ho měla dopravit zbytek cesty do Frankfurtu nad Mohanem. Ruské úřady nakonec ale stroji povolily jen přelet nad územím země, nikoliv přistání v Moskvě, s tím, že zde není dostatečná kapacita.

Berlín toto tvrzení ale podle Bildu považuje jen za výmluvu. Krampová-Karrenbauerová na tiskové konferenci v Bonnu poznamenala, že o důvodech ruského rozhodnutí bude ještě určitě v týdnu jednat s německou diplomacií.

Kvůli nečekané situaci hledalo Německo v noci náhradní trasu, a volba nakonec padla na finskou metropoli, kam už posléze odletěli další náhradní piloti. Stroj s evakuovanými tam podle fotografií zveřejněných německým ministerstvem obrany přistál kolem poledne. 

„Letadlo bezpečně přistálo v Helsinkách. Posádka se mění a technici tankují do stoje palivo, aby mohl pokračovat do Frankfurtu,“ napsalo německé letectvo na Twitteru.  

Ve Frankfurtu letadlo přistálo kolem 16:30. Všichni evakuovaní, z nichž nikdo nemá symptomy nákazy, nyní projdou zdravotní kontrolou na letišti, která má trvat celkem dvě až tři hodiny.

Poté se evakuovaní přesunou do Germersheimu ve spolkové zemi Porýní-Falc, asi 100 kilometrů jižně od Frankfurtu. Tam budou ubytování před v dvěma lety dostavěné a dosud nepoužívané budově. Starat se zde o ně bude 27 dobrovolníků Červeného kříže.

Evakuovaní budou během rozděleni do čtyř skupin. Kdyby se u někoho z nich koronavirus projevil, musí celé skupina v zařízení zůstat déle. Lidé z ostatních skupin - za předpokladu, že v nich všichni budou nadále zdraví - ale budou moci domů.

„Chceme jim tam čas udělat tak jednoduchý a příjemný, jak jen to bude možné,“ podotkla Krampová-Karrenbauerová.

Ministr zdravotnictví Jens Spahn zase zdůraznil, že nikdo z evakuovaných neměl před startem symptomy nákazy. Přesto je podle něj čtrnáctidenní izolace z preventivních důvodů nutná. Inkubační doba koronaviru může být totiž právě až dvoutýdenní.

V Německu se zatím nákaza prokázala u sedmi lidí, všichni jsou podle Spahna ve velmi dobrém zdravotním stavu.

31. ledna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video