Merkelová chce protáhnout karanténu, ale navrhne i dílčí uvolňování

  • 2
Do 28. března chce německá kancléřka Angela Merkelová prodloužit stávající karanténu v zemi. Zároveň ale navrhne pozvolné uvolňování pravidel například pro domácí sešlosti.

Podle informací magazínu Focus předložila Merkelová tento návrh premiérům spolkových zemí, se kterými bude ve středu jednat o další podobě epidemických pravidel. Německo se kvůli koronaviru uchýlilo do karantény loni v listopadu, od té doby byla omezení opakovaně prodloužena a zpřísněna.

Návrh Merkelové počítá s tím, že od pondělí 8. března by se mohlo setkávat více přátel či příbuzných, než je nyní dovoleno. Nově by se podle představ spolkové vlády mohlo scházet pět lidí z nejvýše dvou domácností, jako tomu bylo do začátku ledna, kdy se sešlosti omezily jen na jednoho člověka z cizí domácnosti. Děti mladší 14 let se do výčtu nepočítají. Ještě větší volnost by měly domácnosti v regionech, které vykazují méně než 35, případně 50 nových případů infekce na 100 000 obyvatel za sedm dní.

V Německu nyní činí tato sedmidenní incidence 65,4, v řadě okresů, a to zejména z hranic s Českem, ale přesahuje i hodnotu 200. Nejpostiženějším německým okresem je s incidencí 314 bavorský Wunsiedel im Fichtelgebirge, který sousedí s Karlovarským krajem.

V pondělí se v Německu otevřela kadeřnictví a již před 14 dny se mohly začít otevírat základní školy a školky. Několik spolkových zemí z vlastního rozhodnutí otevřelo i vybrané obchody, jako jsou zahradnická centra či prodejny s květinami. Nově by společná dohoda spolkové vlády a zemských vlád tyto rozvolňovací kroky sjednotila. Fungovat by mohly i další služby, jako jsou autoškoly nebo pilotní školy, podmínkou by ale bylo testování na koronavirus.

V závislosti na epidemické situaci pak návrh počítá i s dalším rozvolňováním, kdy by do obchodů mohlo více zákazníků, než dosud hygienická pravidla stanovují. Otevřít by mohly i galerie, muzea nebo zoologické zahrady. Například v Berlíně ale zoo funguje po celou dobu karantény. Vyloučeno není ani více možností pro kolektivní sporty, kdy by se mohlo venku sejít až deset lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video