Generální tajemnice CDU a kandidátka do čela strany Annegret...

Generální tajemnice CDU a kandidátka do čela strany Annegret Krampová-Karrenbauerová na regionální konferenci Düsseldorfu (28. listopadu 2018) | foto: Reuters

Lehce utneme dovoz ruského plynu, varuje možná nová německá kancléřka

  • 403
Německo by v reakci na nejnovější napětí mezi Ruskem a Ukrajinou mohlo omezit dovoz ruského plynu, upozornila generální tajemnice německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová. Možná nástupkyně kancléřky Angely Merkelové tak vyslala Moskvě nové varování. A je tvrdší než minulé.

Krampová-Karrenbauerová už v pátek hovořila o možnosti blokády ruského námořnictva rozmístěného v Azovském moři, jehož lodě byly zapleteny do nedávného námořního incidentu, při němž Rusové zadrželi ukrajinská plavidla i s dvěma tucty námořníků. Mezinárodním výzvám k propuštění lidí i lodí Rusko odolává.

Politička konkrétně hovořila v teleizi ARD o tom, že Německo si musí vyřešit, jak se postaví k dodávkám ruského plynu plynovodem Nord Stream 2. Stáhnout politickou podporu projektu je podle ní příliš radikální, Berlín by ale mohl snížit množství odebíraného plynu.

Německá kancléřka Angela Merkelová, kterou by Krampová-Karrenbauerová v čele CDU ráda nahradila, v sobotu na jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyzvala Rusko, aby námořníky propustilo a umožnilo lodní dopravě přístup k Azovskému moři. Prohlásila, že je nutné vyhnout se dalšímu vyhrocení napětí mezi Ukrajinou a Ruskem, a Putinovi nabídla svou pomoc v hledání řešení.

Krampová-Karrenbauerová, která je blízkou spojenkyní Merkelové, však v posledních dnech zaujala vůči Rusku tvrdší postoj. V pátek řekla agentuře Reuters, že Evropská unie by spolu s USA měly zvážit, zda pro ruské lodě z Azovského moře neuzavřít své přístavy.

Televizi ARD v neděli sdělila, že je načase zaujmout pevnější postoj vůči ruským činům, anexi Krymu a podporu separatistů na východní Ukrajině nevyjímaje.

Plynovod Nord Stream 2 má po dně Baltského moře spojit Rusko s Německem a obejít tak tradiční tranzitní země včetně Ukrajiny. Projekt v hodnotě 11 miliard dolarů (251,3 miliardy Kč), v čele s ruskou společností Gazprom, má od příštího roku zdvojnásobit kapacitu stávajícího plynovodu Nord Stream 1.

Zavřeme přístavy pro ruské lodě, navrhuje možná nástupkyně Merkelové

Ke skutečnosti, že eskalace napětí mezi Ruskem a Ukrajinou oživila v Německu diskusi o plynovodu, se vyjádřil také další uchazeč o šéfování německé konzervativní straně CDU Friedrich Merz. „Čím více se konflikt stupňuje, tím více se naskýtá otázka: Je opravdu správné, že budeme toto potrubí pokládat?“ řekl.

Proti plynovodu se staví Spojené státy, Ukrajina a východoevropské země. Argumentují tím, že poškodí Ukrajinu a sníží tranzitní poplatky. Washington také tvrdí, že s plynovodem bude Německo na Rusku závislé po celá desetiletí, napsala agentura Reuters.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video