Ve Švýcarsku i Německu žijí početné komunity muslimů, které minarety u svých mešit chtějí (Ilustrační foto z Curychu)

Ve Švýcarsku i Německu žijí početné komunity muslimů, které minarety u svých mešit chtějí (Ilustrační foto z Curychu) | foto: Profimedia.cz

Německé městečko řeší „švýcarský“ problém s minaretem

  • 159
Jako by někdo vzal kopírák a přenesl nedávný švýcarský problém s minarety do Německa. Právě o stavbu štíhlé věže, jež je v muslimském světě běžnou součástí každé mešity, se momentálně hádají ve čtyřicetitisícovém městě Völklingen v Sársku.

Je to jednoduché. Ve městě, ostatně jako v celém Německu, žije početná turecká (tedy muslimská) komunita. Turci sem přicházeli hlavně v 60. a 70. letech - za prací do zdejších proslulých železáren. Usadili se, pracovali, měli děti. Pak ale zlaté časy hutí ustaly.

Provoz, který ve vrcholných dobách zaměstnával až sedmnáct tisíc lidí, definitivně zavřeli v roce 1986 (mimochodem, dnes jsou unikátní hutě na seznamu Světového dědictví UNESCO). Tou dobou však už zdejší turečtí přistěhovalci považovali Německo za nový domov a na návrat nepomýšleli.

ŠVÝCARSKÉ SLOVO ROKU: MINARETTVERBOT

Slovem roku se stal Minarettverbot, zákaz minaretů

Völklingenští muslimové si mešitu zbudovali z bývalého kina. S tím tak velký problém nebyl. Trable však nastaly, právě když pomysleli na minaret. Původně si chtěli postavit dva - to jim radnice zakázala. Tak tedy jeden? Ale ani to se nesetkalo s pochopením.

Rozhořela se debata, která je podle německého časopisu Der Spiegel "nechutná". "Mnozí odpůrci minaretu se opírají o rétoriku pravicových extremistů," napsal Der Spiegel.

Tedy úplně stejně jako ve zmíněném Švýcarsku. Tam loni problém dospěl až k referendu, v němž si Švýcaři odhlasovali zákaz stavby nových minaretů. - čtěte více zde Švýcaři v referendu zakázali stavbu minaretů v zemi

Hrozí snad, že se k nim Německo přidá? Stát se to může. Populistická strana NPD, přestože má na völklingenské radnici jen dvě křesla, už hlasitě volá po referendu...

Nízká věž v nevábné čtvrti

Minaret ve Völklingenu by měl mít nějakých osm metrů. Žádný kolos. Mešita se navíc nachází ve čtvrti, která je - jemně řečeno - nepříliš půvabná. Takže určitě nehrozí nějaké narušení jejího rázu.

Ale o to odpůrcům nejde. Odmítají minaret, protože v něm vidí "symbol muslimské dobyvačnosti". "Minarety nemají v Německu co dělat," napsal jeden z občanů do dotazníku, který místní lidé dostali k vyplnění minulý měsíc. Na shromáždění, jež se kvůli problému konalo, zaznívala slova o "infiltraci Turků" nebo "islamizaci vlasti".

Muslimové se brání: "Mít modlitební místo je naše demokratické právo," řekl novinářům šéf völklingenské muslimské komunity Adnan Atakli. "Jsou tu kostely a kostely mají věže. Žijeme tady,máme mešitu a mešita by měla mít minaret."

Samozřejmě ne všichni obyvatelé města jsou proti minaretu. "Pokud stavba splňuje všechny předpisy, nikdo jim ji v Německu nemůže zakázat," řekl například šedesátiletý obchodník s ocelí Christoph Gottschalk.

"Někteří lidé říkají, že tu minaret nemůže stát z estetických důvodů. To je hloupý argument, neboť Völklingen je pravděpodobně jedno z nejošklivějších měst celé Evropy."

Co bude dál? Starosta města se příští týden setká se zástupci muslimů. Bude chtít, aby se plánu na minaret vzdali. Neudělají-li to, bude problém řešit zastupitelstvo.

Německo už má s protimuslimskými protesty dost zkušeností. Nepokoje provázely třeba otevření mešity ve východním Berlíně nebo rozšíření muslimského svatostánku v Kolíně nad Rýnem.

Podle The Times je dnes v Německu asi 170 mešit, ale dalších zhruba dvě stě se buduje. Muslimové tvoří něco přes pět procent německé populace.

ŠVÝCARSKÝ PROBLÉM

- Švýcarský problém Referendum o zákazu minaretů loni vyvolala populistická Švýcarská lidová strana. Po celé zemi rozšířila plakáty varující před "nebezpečnou islamizací".

- Ještě pár dní před plebiscitem, jenž se konal 29. listopadu, průzkumy ukazovaly, že zákaz neprojde. O to větší pak bylo překvapení: pro zákaz se vyslovilo 57,5 procenta voličů.

- Švýcarsko se tak stalo první evropskou zemí, kde nesmějí růst nové minarety. Podobné spory, ať už o mešity nebo třeba o muslimské šátky a další symboly, řeší celá řada dalších států: Francie, Nizozemsko, Slovinsko, Rakousko, Řecko, Itálie, Švédsko...


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video