Příbuzní v chilském kempu Esperanza (září 2010)

Příbuzní v chilském kempu Esperanza (září 2010) | foto: AP

Nejste na letním táboře, pokáral ministr rozjařené příbuzné chilských horníků

  • 10
Muzikou, tancem, stoly plnými jídla a spoustou hostů chtěli někteří příbuzní zavalených horníků v Chile oslavit Den nezávislosti v provizorním kempu Esperanza, který leží nedaleko místa závalu. Jejich plány ale usměrnil ministr hornictví, podle kterého oblast není místem zábavy. Horníci stále nemají vyhráno.

"Je to místo, kde probíhá náročná záchranná operace, na to nesmíme zapomínat," uvedl v pondělí 49letý ministr hornictví Laurence Golborne. "Tohle není žádní fiesta ani letní tábor," dodal poté, co příbuzní třiatřiceti horníků, kteří 5. srpna uvázli pod závalem v meďném dole, začali plánovat pompézní oslavy Dne nezávislosti.

LAURENCE GOLBORNE

Chilský ministr hornictví Laurence Golborne (vlevo)

Ani ne padesátiletému ministrovi hornictví v Chile strmě stoupá popularita, nyní ho obdivuje přes 90 procent lidí, píše server emol.cl.

Chilany si získal častými návštěvami v kempu Esperanza a zájmem o rodiny havířů. V zemi se teď objevuje jeho podobizna na tričkách i dalších suvenýrech.

Několik rodinných příslušníků svolalo v neděli schůzi do kantýny provizorního stanového městečka Esperanza (Naděje), které vyrostlo nedaleko zasypané šachty, aby naplánovali oslavy dvoustého výročí získání nezávislosti v Chile. To si země připomene za necelé dva týdny, v sobotu 18. září.

Rodiny horníků chtěly vytvořit seznam hostů, které by pozvaly do tábora. V Esperanze je omezená kapacita, nyní tam mají přístup jen nejbližší příbuzní. I těch je však u některých havířů mnoho. (přečtěte si o sporech manželek a s milenkami horníků)

"Toto není místo pro oslavy. Ti, kteří chtějí oslavovat, mohou zajet do nedalekých měst. Tohle je záchranářská oblast, kde se nebude popíjet alkohol a kde nikdo nechce tancovačky," připomněl podle cnnchile.com čím dál oblíbenější ministr Golborne při další z mnoha návštěv dolu San José, jenž leží 725 kilometrů od hlavního města Santiago de Chile.

Usměrnění zábavy chtivých lidí v táboře přivítali i někteří příbuzní včetně Lilianette Ramirézové, manželky nejstaršího horníka ze skupiny - 63letého Mária Goméze, který se proslavil dojemným vzkazem ze sedmisetmetrové hloubky. (více zde)

"Myslela jsem, že jsme odsouhlasili, že žádnou fiestu nakonec dělat nebudeme," řekla Ramírezová podle britského The Daily Telegraph. "Počkejme s oslavami, až budou naši muži venku - to pak bude pravý čas na oslavu," dodala.

Ani havíře nečeká v podzemí žádná velká sláva. Muži doufali, že na oslavy výročí dostanou alespoň skleničku červeného vína. Tým zdravotníků, který pečuje o jejich fyzickou a psychickou kondici, to ale v žádném případě nedoporučil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video