Le Pen označil první kolo prezidentských voleb ve Francii za svou aritmetickou prohru, ale ideologické vítězství.

Le Pen označil první kolo prezidentských voleb ve Francii za svou aritmetickou prohru, ale ideologické vítězství. | foto: Profimedia.cz

Nechoďte k volbám, vyzval Le Pen své příznivce

  • 4
Vůdce francouzské krajní pravice Jean-Marie Le Pen vyzval své voliče, aby se neúčastnili nedělního rozhodujícího kola prezidentských voleb. Le Pen skončil v prvním kole čtvrtý, dostal 10,5 procenta hlasů. V neděli se rozhodne mezi konzervativcem Sarkozym a socialistkou Royalovou.

Vše o prezidentských volbách ve Francii... ČTĚTE ZDE

"Vyzývám k masivnímu zdržení se hlasovacího práva," prohlásil na tradičním pařížském prvomájovém shromáždění své Národní fronty (FN) k uctění památky francouzské národní hrdinky Jany z Arku.

Dosavadní průzkumy ukazovaly, že z Le Penových voličů by mohlo ve druhém kole hlasovat asi šedesát procent pro konzervativce Nicolase Sarkozyho a mezi 15 a 18 procenty pro socialistku Ségolene Royalovou.

Sarkozy úterý v rozhlasovém interview řekl, že od Le Penova pokynu voličům nečeká nic, protože on se obrací přímo na voliče, ne na ty, kteří chtějí mluvit jejich jménem.

Sarkozy dostal v prvním kole přes 31 procent hlasů, mimo jiné i díky, tomu, že svou razantní rétorikou získal na svou stranu značnou část Le Penových voličů.

Le Pen označil první kolo prezidentských voleb ve Francii za svou aritmetickou prohru, ale ideologické vítězství. "Dřív nebo později budou naše myšlenky vládnout," prohlásil s poukazem na to, že jak Sarkozy tak Royalová v předvolební kampani zdůrazňovali některá témata, která bývala doménou Národní fronty.

Kampaň před druhým kolem pokračuje úterním shromážděním, které v podvečer pořádá Royalová na pařížském stadionu Charléty.

V průzkumu agentury IPSOS, jehož výsledky byly právě zveřejněny, se pro Sarkozyho vyslovilo 53 procent a pro Royalovou 47 procent dotázaných. Proti předchozímu průzkumu téže agentury vzrostl Sarkozyho náskok o procento.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video