Soud Berlusconiho zprostil viny za údajné uplácení svého právníka. Případ je

Soud Berlusconiho zprostil viny za údajné uplácení svého právníka. Případ je promlčený. | foto: AP

Berlusconi jde do voleb, premiér Monti ztratil podporu a chce odstoupit

  • 4
Silvio Berlusconi chce v příštích parlamentních volbách znovu kandidovat a popáté se stát italským premiérem. I přesto, že jej v říjnu soud poslal zatím nepravomocně na čtyři roky do vězení za daňové úniky. Italský premiér Mario Monti, jehož vláda ztratila podporu Berlusconiho strany, hodlá odstoupit, až parlament schválí rozpočet na příští rok.

"Vracím se na scénu s cílem zvítězit," řekl Berlusconi novinářům v severoitalském Milanellu, kde má tréninkové hřiště jeho fotbalový klub AC Milán. Potvrdil tak předchozí prohlášení o záměru jít do voleb (o spekulacích o jeho návratu čtěte více zde). Jako předseda strany přitom znovu aspiruje i na funkci ministerského předsedy.

"Práce ve vládě mi v tomto roce nechyběla ani minutu. Vracím se s vědomím odpovědnosti," prohlásil 76letý mediální magnát. Z postu předsedy vlády přitom rezignoval loni uprostřed dluhové krize a zmítán skandálem kolem údajného sexu s nezletilou (ohlédnutí za jeho kariérou si prohlédněte zde). Prezident Giorgio Napolitano pak pověřil sestavením úřednické vlády bývalého eurokomisaře Maria Montiho.

V říjnu poslal soud Berlusconiho na čtyři roky do vězení za daňové úniky. Rozsudek zatím není pravomocný a zdaleka není první, který si mediální magnát vyslechl (jestli skutečně skončí za mřížemi, čtěte zde).

Nemám podporu parlamentu, rezignuji, oznámil premiér Monti

Berlusconiho strana Lid svobody tento týden stáhla podporu Montiho vládě. Expremiér však v sobotu oznámil, že jeho partaj podpoří vládní úsporný balíček na příští rok. Premiér Mario Monti se proto rozhodl na svou funkci rezignovat. V sobotu to oznámila kancelář prezidenta Giorgia Napolitana poté, co spolu oba muži hovořili.

Monti řekl, že poté co Berlusconiho strana stáhla podporu jeho kabinetu, necítí již podporu parlamentu. Křeslo premiéra chce však opustit až poté, co schválí zákon o rozpočtu. "Bude-li možné zákon schválit rychle, ihned potvrdím svou rezignaci," prohlásil Monti.

Itálie pravděpodobně směřuje k předčasným volbám, které by se mohly konat 10. března.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video