Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

NATO: etnické čistky pokračují i v Černé Hoře

  15:39
- Severoatlantická aliance má zprávy o tom, že jugoslávská armáda zahájila etnické čistky také v Černé Hoře, a to v oblastech při hranici s jihosrbskou provincií Kosovo. Mluvčí NATO Jamie Shea v úterý v Bruselu prohlásil, že to vyplývá z množících se svědectví o válečných zločinech Srbů od uprchlíků albánské národnosti opouštějících Jugoslávii.

Podle něho srbské síly v Kosovu o síle 40.000 mužů násilím zadržují na základě odhadů kolem 100.000 bojeschopných mužů, které oddělily od jejich rodin odcházejících do exilu. Podle očitých svědků bylo kolem 700 Albánců využito jako živých štítů, neboť museli doprovázet tankové kolony. Mnoho dalších bylo údajně nuceno kopat obranné zákopy pro jugoslávské jednotky opevňující se proti útokům aliance.
"Spočítali jsme více než 3500 úmrtí v důsledku hromadných poprav," podotkl Shea s tím, že jde spíše o nejumírněnější stanovisko, nepočítají-li se individuální popravy bez soudu. Od března bylo prý podpáleno kolem 200 vesnic, což podtrhuje systematičnost, s jakou Srbové doslovně čistí Kosovo ode všeho albánského. Nepočítané jsou případy znásilnění páchaného na bezbranných ženách.
Shea dále uvedl, že za minulý víkend opustilo Kosovo dalších 70.000 lidí a v příštích dnech se bude snažit o překročení hranic kolem 100.000. Zhruba 600.000 uprchlíků opustilo provincii za poslední měsíc. Běženci jsou vystavováni nejrůznějším praktikám srbských sil, aby opustili území.
Podle Shea jugoslávská armáda systematicky bombarduje kopce, kde se mohou utečenci ukrývat, nebo využívá slzného plynu, aby je vyhnala z domovů, honí je jak stádo z místa na místo, než je naloží do vlaků a vypraví k hranicím. Tím ale útrapy lidí nekončí. Často jsou od hranic hnáni zase nazpět, jako v případě jedné soupravy jedoucí z Prištiny k hranici s Makedonií.
Vojenský mluvčí NATO generál Giuseppe Marani informoval, že díky zlepšujícímu se počasí se opět zintenzívnily letecké údery proti vojenským cílům na celém jugoslávském území. Kromě ozbrojených sil útočila spojenecká letadla na strategické cíle jako jsou letištní dráhy, muniční sklady, zásobárny pohonných hmot, továrny na munici a vojenské objekty. Ani v posledních 24 hodinách nezaznamenalo NATO žádné ztráty.
Shea upozornil, že aliance získává další manévrovací možnosti otevřením vzdušných prostorů v zemích sousedících s Jugoslávií. Uvedl, že kolem jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče se "stahuje smyčka" i díky uzavírání přísunu ropy do země.
Shea znovu zopakoval postoj NATO, že uprchlíkům přímo v Kosovu nelze příliš pomoci. "Nejlepší by bylo zastavení boje," řekl a dodal, že případné dodávky humanitární pomoci prostřednictvím nevládních organizací by byly vítané.

Jugoslávská armáda uzavřela hranici
Jugoslávská armáda v úterý uzavřela hranici mezi Černou Horou a Chorvatskem. Oznámily to nezávisle na sobě černohorské ministerstvo informací a chorvatská agentura HINA, podle níž dokonce jugoslávští vojáci vstoupili na demilitarizovaný poloostrov Prevlaka, o nějž se Bělehrad a Záhřeb přou.
"Hranice je uzavřena. Nikdo nemůže přecházet," sdělila v hlavním městě Černé Hory Podgorici mluvčí republikového ministerstva informací.
Tuto zprávu potvrdila agentura HINA, podle níž se v úterý dopoledne na okraji pohraniční obce Sutorina objevily silné oddíly jugoslávské armády a vyzvaly černohorské policisty, aby jim předali kontrolní stanoviště. Ti to však odmítli s tím, že vyčkají pokyny od svého ministerstva nebo od vlády.
Vojáci prý proto poblíž hraničního přechodu postavili zátarasy a vybudovali vlastní stanoviště, na němž posílají zpět všechny, kdo by chtěli hranici překročit.
Agentura o něco později napsala, že Chorvatsko podalo protest u Rady bezpečnosti OSN proti tomu, že 200 až 300 vojáků VJ vstoupilo do demilitarizované zóny poloostrova Prevlaka, která je pod kontrolou OSN.
Prevlaka je pro Jugoslávii důležitá, neboť z ní lze kontrolovat vstup do Kotorské zátoky, kde je významná základna jugoslávského vojenského námořnictva. Záhřeb se však nechce vzdát tohoto malého kousku území, které podle administrativních hranic mezi republikami v bývalé Jugoslávii připadalo Chorvatsku.
Jediný hraniční přechod mezi Chorvatskem a Černou Horou v oblasti Debeli Brijeg, v jehož blízkosti je i Prevlaka, otevřela Podgorica loni na Vánoce, a to prakticky jednostranně, přes nesouhlas Bělehradu. Tímto přechodem se nyní do Černé Hory dostávali zahraniční novináři, kteří kryjí události kolem kosovské krize. Černohorské úřady přitom od cizinců nevyžadují víza, na rozdíl od úřadů jugoslávských a srbských.
Jugoslávská vláda minulý týden rozhodla, že zahraniční novináři, kteří chtějí cestovat do Černé Hory, musejí nejprve přijet do Bělehradu a zde požádat o akreditaci. Toto rozhodnutí však nerespektovali ani novináři ani úřady v Podgorici.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...