NATO Balkán vyklízí, Češi naopak

  • 1
Brusel - (Od našeho zpravodaje) - Zatímco aliance jedná o stažení dalších sil z Balkánu, Češi se chystají, že tam vedle praporu v Kosovu vyšlou navíc vrtulníkový roj. Jeho vyslání ohlásil ministr obrany Jaroslav Tvrdík po jednání ministrů obrany NATO. "Na základě požadavku britské strany jsme hovořili o možnosti zvýšit naši účast o roj dvou vrtulníků Mi-17 a jednoho vrtulníku Sokolov," řekl.

Neřekl sice, kde bude roj nasazen, je ale pravděpodobné, že začne působit po boku česko-slovenského praporu, který bude vyslán do Kosova k 1. březnu 2002. Jiné české síly (zejména prapor v Bosně) byly již z Balkánu staženy.

Aliance zároveň jednala o dalším omezení svých sil v celé oblasti. "Vedli jsme diskusi o snížení počtu vojáků asi o třetinu a všechny státy to považovaly za přiměřené," uvedl Tvrdík.

Na Balkáně je nyní podle údajů NATO na šedesát tisíc vojáků z vojsk aliance a z dvaceti dalších zemí.

Snížení jejich počtu nemá oslabit bojeschopnost tří misí aliance na Balkáně. Omezit se mají hlavně stavy na štábech a ve službách: podle ministrů by měl být pro mise v Bosně, Kosovu a Makedonii vytvořen společný systém velení a zásobování. Podle Tvrdíka je to však jen 'alternativa' a záleží na vojácích, jak s ní naloží.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video