Pohled na Discovery z paluby ISS

Pohled na Discovery z paluby ISS - Pohled na raketoplán Discovery z paluby vesmírné stanice ISS. (28. července 2005) | foto: NASA, Reuters

NASA: Discovery je bezpečný i bez opravy

  • 2
Americká NASA rozhodl, že kosmonauti z raketoplánu Discovery nebudou muset opravovat poškozený termální kryt na trupu lodi. Letové středisko v Houstonu oznámilo posádce, že raketoplán bude bezpečný při návratu do atmosféry i s poškozeným lemem krytu z látky z keramických vláken.

ČTĚTE TAKÉ:
NASA přemýšlí, čím nahradí raketoplány

Prezident George Bush v této souvislosti vyjádřil Národní agentuře pro letectví a vesmír (NASA) "plnou důvěru", že dokáže přijmout "správné rozhodnutí" a dostat raketoplán i jeho posádku v pořádku na Zem.

Izolační vrstva raketoplánu byla pod okny pilotní kabiny při startu na svém okraji poškozena. NASA se obávala, že by se při návratu do atmosféry mohl kus utrhnout a narazit do kormidla lodi. - více zde

Nakonec ale odborníci došli k závěru, že izolace vydrží a není ji proto třeba opravovat.

Kvůli opravě tak nebude muset být prodloužen let raketoplánu, jehož návrat je plánován na pondělí. Kosmonauti během letu Discovery vystoupili do vesmíru již třikrát a naposledy opravovali pásky výplňové hmoty, která vyčnívala ze spár mezi destičkami tepelného štítu na spodku raketoplánu.

Zástupce ředitele programu letů raketoplánů Wayne Hale již ve středu řekl, že obavy o poškozený izolační kryt plynou z přemíry opatrnosti poté, co byl při návratu do atmosféry v únoru 2003 zničen raketoplán Columbia. "Myslím, že dříve bychom se tak nebáli," poznamenal.

Prezident Bush dal najevo svou důvěru v odbornou zdatnost NASA. "Věřím, že mise raketoplánu je důležitá. A vím, že lidé zodpovědní za let učiní to nejlepší rozhodnutí, jak postupovat," řekl podle agentury AFP.

"Jsme národ, který si bere k srdci bezpečnost svých spoluobčanů, zvláště těch, od kterých chceme, aby riskovali ve vesmíru," dodal.

INFOGRAFIKA:
Raketoplán Discovery
Kennedyho vesmírné středisko

...vše o obnovení letů raketoplánů

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video