Obal knihy Narozeninový dort pro George Washingtona (18. ledna 2016).

Obal knihy Narozeninový dort pro George Washingtona (18. ledna 2016). | foto: AP

Ameriku pobouřila dětská knížka o tom, jak veselí otroci pekli dort

  • 339
Mohli mít otroci prvního amerického prezidenta George Washingtona radost ze života? Zřejmě ne. Aspoň to vyplývá z debaty kolem nové dětské knihy, na kterou se hned po vydání snesla vlna kritiky. Podle kritiků zlehčuje otrokářskou minulost Spojených států.

Knížka pro děti „Narozeninový dort pro George Washingtona“ vypráví příběh černošského kuchaře Herkula a jeho dcery Delie, kteří pečou dort pro svého pána - prvního amerického prezidenta George Washingtona.

„Všichni jsou vzrušení kvůli prezidentovým narozeninám! Zvlášť služebnictvo George Washingtona, které lítá v kuchyni, aby připravilo nejlepší oslavu vůbec,“ popsalo příběh nakladatelství. „Otrok Herkules je velmi hrdý na to, že peče dort pro prezidenta. Ale letos je tu problém - došel jim cukr.“

V této podobě byla kniha publikována 5. ledna. Hned po vydání se však na ni snesla řada negativních hodnocení, stížnosti rodičů i pedagogů. Autorka Ramin Ganeshramová a ilustrátorka Vanessa Brantley-Newtonová sice doprovodily příběh poznámkami vysvětlující historický kontext, přesto jim bylo vytčeno, že není obsažen už ve vyprávění.

Knížka nabízí „problematické znázornění amerického otroctví“, napsala v recenzi Kiera Parrotová z časopisu School Library Journal. „Barevné, kreslené ilustrace v kombinaci s lehkým tónem textu navozují pocity radosti, což je hrubě v rozporu s realitou života otroků.“

Vzhledem k rostoucí kritice na sociálních sítích i nepříznivým recenzím nakladatelství Scholastic v neděli oznámilo, že knihu stahuje z prodeje. Nakladatelství ve svém prohlášení přiznalo, že bez lépe vylíčených historických souvislostí otroctví „může kniha poskytovat špatný dojem o realitě života otroků“.

Ganeshramová ke kauze napsala, že problematiku studovala čtyři roky a důkladně promýšlela každé slovo. „Jak mohli být hrdí na to, že pečou dort pro George Washingtona? Odpovědi jsou složité, protože i lidská povaha je složitá,“ brání se autorka. Podle ní někteří otroci měli blízký vztah ke svým majitelům a byli natolik chytří, že tyto výhody dokázali využít k vlastnímu prospěchu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video