Patnáct vagonů začalo ihned hořet

Patnáct vagonů začalo ihned hořet | foto: ČTK

Na Ukrajině vykolejil vlak, zamořil oblast fosforem

  • 21
Po pondělní havárii nákladního vlaku zamořil rozsáhlou oblast na západní Ukrajině jedovatý žlutý fosfor. S následky katastrofy se potýká až čtrnáct obcí. Vicepremiér Oleksandr Kuzmuk přirovnal nehodu k explozi jaderné elektrárny v Černobylu z roku 1986.

"Došlo k pohromě. Po černobylské katastrofě se nyní vypořádáváme s případem, který reálně ohrožuje naše lidi," sdělil vicepremiér Kuzmuk. Podle něj jde o mimořádnou událost, jejíž následky nelze předvídat.

Vlak po vykolejení začal hořet, jedovatými zplodinami se už přiotrávilo dvacet lidí. Všichni skončili v nemocnici, ale podle ministerstva obrany nejsou jejich životy ohroženy.

Úřady už nechaly evakuovat přes osm stovek z jedenácti tisíc tamních obyvatel.

Vlak mířil z Kazachstánu do Polska, vykolejil ve večerních hodinách blízko polských hranic nedaleko Lvova. Při nehodě se patnáct z 58 vagonů převrátilo a vzňalo.

Ačkoli se hasičům podařilo oheň uhasit už v pondělí večer, jedovatý mrak, který při požáru fosforu vznikl, zamořil oblast o rozloze 90 čtverečních kilometrů.

Žlutý fosfor je velice jedovatý a hořlavý, spontánně se vznítí už při kontaktu s horkým vzduchem. Oxid fosforečný, který reakcí se vzduchem vzniká, je pro dýchací systém škodlivý.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video