Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Na silnicích umírají miliardy much důležitých pro potravinový řetězec

  • 120
Na kapotách nizozemských automobilů zemře měsíčně 133 miliard much a dalšího hmyzu. Přišli na to biologové z univerzity ve Wageningenu, kterým s výzkumem pomáhalo 250 řidičů. Přicházíme o důležité členy potravinového řetězce, varovali zároveň vědci.

"Existují obavy, že množství hmyzu klesá. Srážky mezi automobily a hmyzem mohou být proto nečekaně zajímavé pro biology," řekl jeden z členů výzkumné skupiny, biolog Arnold van Vliet.

Skupina vědců proto požádala o pomoc 250 nizozemských řidičů, kteří posledních šest týdnů měli za úkol před každou jízdou vyčistit svou státní poznávací značku a po jízdě pak spočítat počet rozmačkaných much a dalších malých okřídlených členovců.

"Všechny SPZ jsou stejně velké, takže v podstatě máme sedm milionů perfektních senzorů jezdících po celé zemi v různých časech během dne," přiblížil dle serveru telegraph.co.uk vědec s tím, že biologové ze vzorku odvodili předpokládaný celkový počet hmyzích obětí automobilové dopravy.

Sedm milionů nizozemských vozidel dle nich ujede každý rok přes dvě stě miliard kilometrů. "Jen na státních poznávacích značkách zemře 3,3 miliardy brouků. Přední část auta je nejméně čtyřicetkrát větší než SPZ, takže za měsíc do aut narazí 133 miliard kusů hmyzu. Za půl roku je to 800 miliard kusů hmyzu," spočítal biolog.

Agentuře Reuters zároveň sdělil, že na silnicích tak mizí důležití členové potravinového řetězce. "Mnoho ptáků jako třeba vlaštovky, které hmyz loví, závisí na hustotě hmyzu. Pokud bude množství hmyzu nízké, nevyhnutelně budou čelit problémům najít potravu pro své mladé," vysvětlil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video