Bombardér B-57

Bombardér B-57 | foto: NASA

Na raketoplány dohlédnou bombardéry

  • 1
NASA o kousek přiblížila obnovení letů raketoplánů. Přišla na způsob, jak zajistit úplný monitoring startujících strojů i v noci. To byl jeden ze základních požadavků nezávislé komise vyšetřující únorovou tragédii raketoplánu Columbie.

Monitoring nočních startů budou zajišťovat upravené letouny B-57, které mohou létat ve vysokých výškách, se speciálními kamerami. To by dovolilo sledovat i dosud nekontrolvatelné části letu.

"Věříme, že to bude fungovat," uvedl jeden z oborníků NASA Robert Page, který zároveň poznamenal, že v plánu jsou dva testy.

Starty raketoplánů jsou pozastaveny od 1. února. Tehdy kvůli poškození křídla explodoval a shořel při vstupu do atmosféry nejstarší americký raketoplán Columbia. Všech sedm členů posádky zemřelo. 

Raketoplány směřující ke stanici International Space Station (ISS) mohou totiž vzlétnout pouze tehdy, když je ISS nad Kennedyho vesmírným centrem na Mysu Canaveral, kde se nachází startovací rampa. To se stává zhruba v polovině případů v noci.

Původně NASA plánoval obnovení letů na letošní září, nyní byl termín posunut na podzim 2004. Veškeré úpravy strojů se totiž nedaly stihnout v tak krátkém časovém horizontu. Možným datem příštího startu je dle Williama Readdyho z NASA období od 10. září do 16. října 2004.      

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video