Na nejsušším místě planety bylo objeveno jezero

- Podzemní jezero o rozloze více než 20 kilometrů čtverečních a se zhruba 200 milióny metrů krychlových sladké vody bylo objeveno poblíž pouště Gobi, jedné z nejsušších oblastí Číny a celé planety, uvedl ve středu místní tisk.
Jezero bylo objeveno v červnu 1998 po čtyřech desetiletích výzkumu prosakování v toku Wej-kanu, přítoku řeky Tarim, která zásobuje vodou velkou část severozápadní oblasti Sin-ťiang.
Wej-kan pramení v pohoří Tchien-šan, ležícím severně od západní části pánve Gobi, v jejíž velké části celé roky nespadne kapka deště.
Voda z nedávno objeveného jezera by mohla zásobovat za dva roky správní středisko Sin-ťiangu Urumči, které má 1,5 miliónu obyvatel. Podle objevitelů jezera některé jeho části jsou jen pět až devět metrů pod povrchem, což je příznivé pro jeho využívání.
Z jezera by mohlo být ročně odčerpáno zhruba 120 miliónů metrů krychlových vody, aniž by bylo nutné se obávat jeho vyschnutí. Ve velké části Sin-ťiangu jsou podzemní zásoby vody až v hloubce přes 100 metrů. Do oblasti proudí přistěhovalci z jiných částí Číny, například lidé, kteří přišli o své domovy kvůli stavbě obří vodní elektrárny Tři soutěsky ve středu země.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Země (planeta)

Video