U břehů Antarktidy uvázla loď Ocean Nova. (17. únor 2009)

U břehů Antarktidy uvázla loď Ocean Nova. (17. únor 2009) | foto: Reuters

Na mělčině u Antarktidy uvázla další loď se stovkou lidí, podívejte se

  • 6
V ledových vodách u Antarktidy v úterý uvázla další loď. Na palubě plavidla Ocean Nova cestovalo 106 lidí, kteří byli na výpravě zkoumající polární oblast. Všichni jsou v pořádku. Před pouhými třemi měsíci ztroskotal poblíž Antarktidy výletní parník Ushuaia.

"Loď Ocean Nova, plující pod bahamskou vlajkou, uvázla v ledu zhruba míli od argentinské základny San Martin, na skaliska ji dotlačily extrémně silné větry," řekl deníku The Times Patrick Shaw, prezident americké společnosti Quark Expeditions, která loď provozuje. Podle prvotních zpráv není loď poškozena a lidé na palubě nejsou ohroženi.

Fotografie zvětšíte kliknutím (Autor: Reuters a Profimedia)

U břehů Antarktidy uvázla loď Ocean Nova. (17. únor 2009)

Mezi cestujícími a posádkou jsou lidé mnoha různých národností, mimo jiné Američané, Filipínci, Britové, Kanaďané, Australané, Němci či třeba Irové. Cestující byli na lodi už osmým dnem a během své dvoutýdenní výpravy objevovali polární oblast.

U břehů Antarktidy uvázla loď Ocean Nova. (17. únor 2009)

Podle posádky plavidla by se loď měla z nesnází dostat sama, musí jen počkat na příliv. "Všechny pasažéry však z lodi vyzvedneme, aby byli v naprostém bezpečí," uvedl Shaw. Podle agentury Reuters nicméně první pokusy vysvobodit loď během ranního přílivu ztroskotaly.

U břehů Antarktidy uvázla loď Ocean Nova. (17. únor 2009)

Chilské a argentinské námořnictvo už vyslalo k uvázlému plavidlu dvě lodě, aby cestující vyzvedly. V jejich snaze jim asistují další dvě plavidla a argentinské letadlo. "Vše je pod kontrolou a nehrozí žádné nebezpečí. Trup lodi není poškozen a neuniklo ani palivo," uvedlo argentinské námořnictvo ve svém prohlášení.

U břehů Antarktidy uvázla loď Ocean Nova. (17. únor 2009)

Loď Ocean Nova není prvním plavidlem, které zradily chladné vody poblíž Antarktidy. Na začátku prosince se v podobné situaci ocitlo 122 cestujících na palubě lodi Ushuaia, kteří jeli pozorovat tuleně, tučňáky a velryby. Cestující tehdy evakuovalo chilské námořnictvo. - čtěte Na mělčině u Antarktidy uvázla výletní loď se stovkou lidí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video