Bojovali jen Gruzínci, oponoval šéf gruzínské Bezpečnostní rady

Bojovali jen Gruzínci, oponoval šéf gruzínské Bezpečnostní rady | foto: Reuters

Na gruzínské straně bojovali i Češi, tvrdí Rusové

  • 145
V pětidenní rusko-gruzínské srpnové válce prý na straně Gruzie bojovali i Češi a další občané členských států NATO, například USA či Turecka. Podle agentury Reuters to dnes řekl šéf vyšetřovacího výboru ruské generální prokuratury Alexandr Bastrykin. Gruzínci tvrzení odmítli.

Na otázku týkající se národnosti zahraničních bojovníků, kteří se účastnili konfliktu, Bastrykin odpověděl: Byli z "Ameriky, České republiky, Čečenska, pobaltských států, Ukrajiny a Turecka". Podle něj šlo jen o malý počet lidí. "Plnili především podpůrnou roli," řekl Bastrykin novinářům v Petrohradu. Tvrdil také, že prodělali výcvik u gruzínských ozbrojených sil.

"Byli tam také dva odstřelovači... jeden z Ukrajiny a myslím, že také Lotyšska," řekl.

Bastrykin označil přítomnost zahraničních bojovníků za zločin a řekl, že tuto otázku nastolí na schůzce se zástupci Interpolu.

Šéf gruzínské Bezpečnostní rady Alexandr Lomaja označil ruské tvrzení za nesmyslné. "Je opravdu těžké komentovat taková absurdní prohlášení. V gruzínské armádě jsou jen gruzínští občané, jak to stanoví zákon."

Řekl také, že tvrzení, že "téměř polovina světa bojovala v srpnu v naší armádě, je jen fantazírováním těch lidí v ruském vedení, kteří by rádi ospravedlnili vraždění pokojného obyvatelstva".

Rusko počátkem srpna vyslalo armádu do Gruzie v reakci na vojenský pokus Tbilisi ovládnout separatistickou Jižní Osetii. Tato gruzínská provincie, stejně jako další odštěpenecká oblast Abcházie, se těší ruské podpoře.

Ruští vojáci vytlačili gruzínské síly z Jižní Osetie a pak se sami přesunuli do gruzínského vnitrozemí. Západ invazi Moskvy ostře odsoudil a její reakci na postup Gruzie označil za nepřiměřenou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video