Socialistický premiér Ferenc Gyurcsány bude chtít v pondělí schválit nepopulární reformy zdravotnictví

Socialistický premiér Ferenc Gyurcsány bude chtít v pondělí schválit nepopulární reformy zdravotnictví | foto: ČTK

Na domy maďarských poslanců létaly zápalné láhve

  • 10
Neznámí pachatelé zaútočili v Maďarsku zápalnými láhvemi na domy pěti poslanců z vládní socialistické strany. Nikoho nezranili, ale nejméně jeden dům je značně poškozen. Socialisté si myslí, že zločiny souvisí s chystaným hlasováním o zdravotní reformě.

"Tyto útoky ohrožují všechny parlamentní strany a jsou proti celé zemi. Ohrožují maďarskou demokracii," prohlásila předsedkyně socialistického poslaneckého klubu Ildikó Lendvaiová.

Šéfka frakce se sice sama nestala terčem útoku, nicméně jí a několika dalším poslancům bylo telefonicky vyhrožováno. Zákonodárci také dostali anonymní dopisy obsahující neznámý prášek a výhrůžky.

Socialisté si myslí, že útoky souvisí se zdravotní reformou, kterou chtějí v pondělí prosadit v parlamentu. Hrozby ale podle Lendvaiové jen upevnily odhodlání socialistických zákonodárců hlasovat pro změny.

Reforma, která otevře sektor soukromým pojišťovnám, podle kritiků nezlepší péči o pacienty, ale spíše způsobí chaos a ponechá nemajetné a staré lidi napospas osudu.

Prezident László Sólyom zákon zavádějící zdravotnickou reformu v prosinci vrátil parlamentu a požádal poslance, aby opětovně posoudili řadu otázek.

Podle šéfa státu reforma ponechá příliš mnoho problémů nevyřešených, chybí ji politický a sociální konsenzus a její důsledky mohou být nevypočitatelné.

Avšak socialistický premiér Ferenc Gyurcsány a jeho koaliční spojenci z řad svobodných demokratů tvrdí, že zdravotnické služby nelze zlepšit bez přilákání soukromých firem a investorů do sektoru.

Předzvěstí zásadnější reformy se v Maďarsku stalo zavedení poplatků, které se ve zdravotnictví vybírají od loňska. Za ošetření musejí platit nejen maďarští občané, ale i cizinci, včetně Čechů a Slováků.

Za návštěvu praktického lékaře člověk uhradí 600 forintů (zhruba 60 Kč), mimo ordinační hodiny a v noci sáhne pacient do peněženky pro tisíc forintů, za den v nemocnici se platí od 300 forintů. Hradí se prvních 20 dnů hospitalizace. O zrušení těchto poplatků mají Maďaři 9. března hlasovat v referendu, které prosadila pravicová opozice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video