Nad Británií mohli lidé v sobotu obdivovat meteory. Ilustrační snímek

Nad Británií mohli lidé v sobotu obdivovat meteory. Ilustrační snímek | foto: Spaceweather.com, Peter McCabe

Na britské obloze zářily meteory. Lidé se báli, že padá letadlo

  • 11
Policejní stanice ve Velké Británii burcovaly v sobotu pozdě večer telefonáty lidí, kteří se obávali, že oranžovou záři na obloze způsobilo padající letadlo. Meteorologové později informovali, že šlo o velmi jasný meteor.

"Odcházel jsem z práce a když jsem nasedal do auta, spatřil jsem jasné světlo, které se pomalu pohybovalo po obloze. Nejdřív jsem myslel, že je to hořící letadlo. Bylo mi ale jasné, že je to něco mimořádného, jen jsem tam seděl a zíral," popsal serveru BBC Adam Hepworth ze skotského Helenburghu.

Telefony na policejních stanicích od Skotska až po jih Anglie se kolem desáté hodiny místního času nezastavily, když lidé hromadně hlásili, že na nebi zahlédli hořící letadlo. Kontrola leteckého provozu ale žádnou leteckou havárii nenahlásila. Policisté tak lidem pouze vysvětlovali, že šlo o asteroid hořící ve vzdušném obalu země.

Meteor

Meteor je světelný jev, který nastane při průletu drobného kosmického tělíska (meteoroidu) zemskou atmosférou. Zbytky hmotnějších meteoroidů, které dopadly na Zemi, se nazývají meteority.

Zdroj: Wikipedie

Adrian West ze společnosti Meteowatch řekl BBC, že sám viděl jeden v Berkshire a odhadl, že zbytky hornin by mohly dopadnout do Biskajského zálivu na západ od Francie.

Nezapomenutelný zážitek si díky úkazu odnesl i ředitel observatoře ve městě Northumberland Gary Fildes, který za třicet let své astronomické praxe viděl neco podobného poprvé v životě. "Měli jsme úžasný výhled, bylo to fenomenální. Dokud budu živ, nezapomenu na to," rozplýval se astronom.

Spisovatel David Whitehouse se pokusil vysvětlit tvorbu tohoto jevu: "Příležitostně se do zemské atmosféry dostane velký kus meteoroidu, který shoří, a to způsobí efekt ohnivé koule. Když to vidíte, vlastně se díváte na zkázu trosek planety, která se nestačila utvořit, když byla sluneční soustava ještě mladá. Ty kousky hornin mohly obíhat kolem Slunce i tisíce milionů let."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video