Na časy Saddáma Husajna někteří Iráčané vzpomínají s nostalgií. Pro ně nedávno začala vysílat na satelitu Saddámova televize

Na časy Saddáma Husajna někteří Iráčané vzpomínají s nostalgií. Pro ně nedávno začala vysílat na satelitu Saddámova televize | foto: AP

Na arabském satelitu se objevila záhadná televize věnovaná Husajnovi

  • 2
Na arabském satelitním vysílání se v den třetího výročí popravy iráckého diktátora Saddáma Husajna objevil záhadný televizní kanál, který vysílá jeho projevy, fotografie a poezii. Televize vznikla za hranicemi Iráku a nikdo neví, kdo ji provozuje.

Tajemný kanál al-Arab se poprvé ukázal v pátek na bahrajnském satelitu Noorsat a také egyptském vysílání NileSat, shlédnout je ho možné také na internetu. Provozovatel ale zůstává v utajení.

Záhadu možná poodkryla agentura AP, které se podařilo v syrském Damašku spojit s Mohammadem Jarbouem. Ten tvrdí, že je šéfem televize. Jeho informace ale nelze spolehlivě ověřit.

Saddámova televize vysíla na satelitu od pátku

Saddámova televize vysílá na satelitu od pátku

Ať už je majitelem kanálu kdokoli, tak jej podle analytiků financují Saddámovi političtí sympatizanti. Rodina i exiloví členové jeho strany Baas ale spojení s televizí důrazně odmítli.

Kanál už má diváky

Kanál si mezitím našel své diváky. Podle BBC na Saddáma mnozí vzpomínají s nostalgií. Připomínají si prý období, kdy byl v iráckých ulicích klid. Ne všechny ale nechalo vysílání klidné. Poslanec Jabír Habib Jabír například televizi odsoudil jako "glorifikaci tyrana".

VÝPOVĚĎ HUSAJNA

Nejvíc se bál Íránu a Usámu nikdy neviděl

Saddáma Husajna dopadli Američané v roce 2003 a v listopadu 2006 ho tribunál odsoudil k smrti za zločiny proti lidskosti. Irácký tyran se narodil 28. dubna 1937 v Audže.

Iráku vládl železnou rukou od roku 1979 až do americké invaze v březnu 2003. Jeho syny Udaje a Kusaje zabila americká armáda v červenci 2003 v Mosúlu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video