Oussama Kassir

Oussama Kassir

Muž zadržený v Praze dostal v USA doživotí za terorismus

  • 15
Doživotí, zazněl v New Yorku rozsudek nad švédským občanem libanonského původu Oussamou Kassirem. Muž, jehož do USA vydalo v roce 2007 Česko, skončil za mřížemi kvůli podpoře terorismu. Čeští policisté ho zadrželi před čtyřmi lety na pražském letišti.

Porota ve Spojených státech uznala Kassira vinným už v květnu, dnes si vyslechl výši trestu. Americký soudce John Keenan ho označil za "hrozbu veřejné bezpečnosti" a rozhodl, že zbytek života stráví za mřížemi.

Kassir se podle obžaloby snažil roku 1999 ve státě Oregon vybudovat výcvikový tábor pro teroristy. Americká justice ho vinila i z toho, že nejméně pět let provozoval internetové stránky, kde učil zájemce, jak vyrábět výbušniny.

Více o procesu s Kassirem

Usvědčil ho také Američan, který konvertoval k islámu

Kassir mimo jiné sepsal "chemické manuály" pro mudžahedíny a zasvěcoval islámské bojovníky do experimentů s jedy a třaskavinami.

Interpol se o podezřelé aktivity švédského přistěhovalce začal zajímat kolem roku 2000. Zatknout se ho ale podařilo až o pět let později na pražském letišti při cestě do Bejrútu. V české vazbě setrval do září 2007, kdy ho místní úřady vydaly do USA. - přečtěte si Česko vydalo Američanům podezřelého z terorismu

Ve Švédsku žil od roku 1984, kdy tam přicestoval z Libanonu zmítaného občanskou válkou. O pět let později se stal švédským občanem. V České republice byl jediným člověkem, který byl ve vazbě obviněn z terorismu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video