Muslimy vyzval k boji skutečný Usáma

  • 62
Výzvu k boji proti "okupaci" Iráku, odvysílanou v televizi Al-Džazíra, zřejmě opravdu natočil Usáma bin Ládin. Podle americké tajné služby CIA tomu nasvědčuje analýza nahrávky. Šéf teroristické sítě Al-Kajda je od září 2001 nejhledanějším mužem světa.

"Po provedení technické analýzy zazněl odhad, že jde skutečně o bin Ládinův hlas," sdělil agentuře Reuters zdroj ze CIA, který si nepřál být jmenován.

Už několik hodin předtím potvrdil pravost záznamu britský ministr zahraničí Jack Straw. "Co se tohoto vystoupení týče, považujme, že je to on," odpověděl Straw v rozhovoru pro britský rozhlas BBC.

Katarská televize Al-Džazíra v neděli odvysílala zhruba patnáctiminutový záznam, v němž Usáma bin Ládin vyzval muslimy k ozbrojenému boji proti okupaci Iráku. "Muslimové musejí proti okupaci Iráku bojovat zbraněmi, nikoli dialogem," zaznělo z pásky.

Hlas také kritizoval vlády států Perského zálivu, že Američany v Iráku podporují. Zmínil i zatčení bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna, takže páska teoreticky nemůže být starší tří týdnů.

Blízkovýchodní otázky terorista označil za součást ekonomické a náboženské války s tím, že "velké mocnosti" se snaží získat kontrolu nad regionem kvůli ropě. "Pokračujte v džihádu (svaté válce) a zabraňte spiknutí proti islámskému národu," sdělil Usáma.

Naposledy byl záznam s bin Ládinovým hlasem vysílán 20. prosince arabskou stanicí Al-Arabíja. Šéf Al-Kajdy na ní kritizoval tažení Západu proti muslimům jako novou křižáckou válku proti islámskému světu. 

Al-Džazíra a Al-Arabíja v minulosti odvysílaly několik záznamů s bin Ládinovým hlasem. Německý týdeník Focus v sobotu napsal, že byly všechny nahrávky autentické. Také americké zpravodajské služby považují dosud odvysílané záznamy za pravé.

Bin Ládin se od války proti afghánskému Talibanu v roce 2001 skrývá a uniká dopadení. Podle britského ministra zahraničí není pochyb o tom, že Al-Kajda je stále činná a její lídr je podle dostupných informací stále naživu.

"Přes veškeré technické vymoženosti je možné, aby se nějaká osoba dokázala s pomocí některých skupin úspěšně dlouho ukrývat," podotkl Jack Straw, který označil hledání bin Ládina za klíčovou záležitost.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video