Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf | foto: Reuters

Mušaraf: Západní lídři a média dělají z olympiády politiku

  • 3
Do kontroverze ohledně blížící se olympiády v Pekingu se vložil i pákistánský prezident Parvíz Mušaraf. Muž, jehož moc ve vlastní zemi slábne, ale kterého Amerika stále považuje za spojence v boji s terorem, obvinil Západ, že kritikou Číny hry jen politizuje.

"Nemůžete vnucovat západní lidská práva a demokracii jiným zemím. To je chyba, které se Západ a jeho média dopouštějí. Jenže to nefunguje a musí to přestat," prohlásil Mušaraf v rozhovoru pro nedělní vydání listu China Daily.

Pákistánský prezident je momentálně v Pekingu, kde se má setkat s řadou tamních politiků. Obě země mají už desítky let blízké vztahy, Číňané pomáhají Islámábádu v ekonomické, vojenské i technologické oblasti, připomněla americká televize CNN.

Mušaraf v rozhovoru řekl, že "v prvé řadě je třeba považovat Tibet za nedílnou součást Číny". Pokud prý někdo "poskytuje útočiště separatistům a podporuje je", Islámábád to odsuzuje.

Brown do Pekingu nepojede
Olympiádu v Pekingu už předem provázejí nepříjemnosti. Zčásti právě kvůli Tibetu, přesněji řečeno kvůli krvavému potlačení protivládního povstání, jehož se tam Číňané dopustili minulý měsíc. Zásah si podle tibetských exilových zdrojů vyžádal až 140 obětí z řad nevinných civilistů.

Na porušování lidských práv v provincii i Číně obecně pak upozorňují masové demonstrace, které provázejí světové turné olympijské pochodně. Minulou neděli se protestovalo v Londýně, den poté v Paříži (kde oheň dokonce několikrát zhasl) a později v San Francisku.

V důsledku protestů se ozývaly hlasy, že by měla být zrušena zahraniční část cesty a pochodeň by měla putovat zpátky do Číny. Ale Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že louč bude v putování kolem planety pokračovat. - o jednání MOV čtěte zde

Sílí i tlak na západní politiky, aby bojkotovali zahajovací ceremoniál her. Výzvy nově vyslyšel i britský premiér Gordon Brown, který ještě před pár týdny tvrdil, že do Pekingu pojede.

Americký prezident George Bush se - alespoň zatím - k ničemu takovému neodhodlal. Minulý týden řekl, že se ceremonie zúčastní a v rámci čínské cesty se prý hodlá setkat s prezidentem Chu Ťin-tchaem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video