Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

ANALÝZA: Naději, že Ukrajina zvrátí bitvu na Donbasu, ničí ruská převaha 10:1

Ukrajina má spoustu děl sovětského typu, do nichž už skoro nemá munici, a spoustu nové dělostřelecké munice západní výroby, k níž ještě nemá děla. A dlouho mít nebude. Proto má najednou velmi vysoké ztráty. A proto je také asi odsouzena k prohře v bitvě o Donbas, která se stala soubojem dělostřelectva. Tudíž je velmi jednostranná.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

M96i32r30e81k 43B23á91r18t41a

13. 6. 2022 20:19

A to jako už linky na munici nikde v zemích bývalé WS neexistují?

1 0
možnosti
JJ

J51i12ř51í 25J96í86l86e67k

13. 6. 2022 15:16

Ukrajinský vrchní velitel Valerij Zalužnyj řekl, že ukrajinská armáda nyní reaguje na přeshraniční ostřelování v Černihiv a Sumské oblasti a zasahuje cíle v Rusku.

1 0
možnosti
Foto

V titulku krásná a spolehlivá D-30.

0 1
možnosti
JJ

J71i43ř34í 63J62í67l24e41k

13. 6. 2022 15:27

ano, Rob Lee má na twitteru pěkné video dělostřeleckých úderů D-30 z ukrajinské 80. letecké útočné brigády a 81. letecké brigády na ruský muniční sklad.

0 0
možnosti
Foto

Je jasné - a to bez ohledu na to, že fandím UA - že kdo ovládá vzdušný prostor a může tak likvidovat logistické trasy má prostě navrch. Pak nemůže UA dodat vojenský materiál na frontu, hromadí se v týlu kde také bude snadnou kořistí raket anebo letectva.

2 0
možnosti
JO

J60i14ř56í 53O84p53l49t

13. 6. 2022 10:29

od začátku války je jasné, že ukrajinu zachrání jen vstup nato do války nebo dodávka atomových zbraní. západ by se měl rozhodnout, co chce, zda se ptát ruska, kde smí válčit, nebo být velmocí.

6 3
možnosti
Foto

Nejspis to byl plan Zelinskyho, zatahnout do valky NATO, USA proti Rusku kde by se tyhle zeme mlatili mezi sebou navzajem na nezvoranem poli, posilali si Arakety navzajem a Ukrajinci by jenom prihlizeli a stezovali si na zbloudily granat do osidleneho uzemi.

0 2
možnosti
RN

R84a48d98e98k 34N89o33v19a90k

13. 6. 2022 10:27

V hodně článcích se dočtu, že má ruSSko ve skladech hodně techniky.

V žádném článku nikdo nekalkuluje s faktem, že ruSSko nesousedí pouze s Ukrajinou. Tato proměnná bude hodně zásadní pro délku konfliktu.

0 0
možnosti
VM

tak na hranicích s Běloruskem, Mongolskem či Kazachstánem, což jsou ty největší, žádné velké hromadění zbraní není třeba. A ani z Číny a KLDR nejspíš útok nečekají.

1 0
možnosti

Je škoda že Idnes nemá prachy na to, aby si najmula na podobné komentáře skutečného experta. Občas jsou hezké jejich podcasty, kde experta zpovídají. Pan Vodička může být sebelepší novinář, ale tipl bych si, že o válce ví stejné prd jako já.

5 2
možnosti
VM

ano, dělostřelectvo je zbraň, které má Rusko obrovské množství. Na skladech má děla pro plánovanou válku s celým západem. Jakékoliv ztráty techniky dokáže rychle nahradit. Jsou naprosto nenáročné na údržbu, takže jim ty roky ve skladech nijak neublížily. Navíc nejsou tak náročné na obsluhu, pokud namícháte posádky 1 zkušený dělostřelec na jednoho záklaďáka s půlročním výcvikem, bude to fungovat.

Ukrajinské zásoby jsou mnohem tenší, a co mohly dodat postkomunistické země ze svých starých zásob již vesměs dodaly. Dodávky této techniky a munice do ní již nebudou. A jak to vypadá, dodávky modernějších západních zbraní jsou jen v jednotkách kusů, vyjímečně v nižších desítkách. Jsou pomalé, váznou, a navíc pro ně personál není zaškolen.

Navíc zde vzniká otázka, jak moc Ukrajina snahou udržet Donbas vyčerpává zásoby pro obranu zbytku země.

20 0
možnosti
PT

P87a26v96e38l 94T35r13k39a56l

13. 6. 2022 10:01

Ta poslední věta je asi klíčová.

Co čtu, západní rozvědky i generální štáby radí Kyjevu z Donbasu se stáhnout co nejdřív, protože je ztracený a nemá cenu tam krvácet.

Na druhou stranu, co vidím poslední týdny: zatímco dřív na Donbasu byla elita CBU armády, zkušení vojáci co už měli roky bojových zkušeností, byla tam nejlepší výzbroj atd., dnes tam čím dál víc posílají nevycvičený kanonenfutr. Otázka zní, jestli ty elitní jednotky byly zničené a tohle už je z nouze, protože Kyjev potřebuje politicky Donbas držet, nebo je to úmyslný tah, kdy elitu stáhli a současnou situací zdržují, aby získali čas a západní dodávky...

1 0
možnosti
PT

Jo a taky zajímavý dopad té nové ruské taktiky je, že oni nejdříve pomocí dronů či klasické rozvědky zmapují zákopy a bunkry Ukrajinců, pak to tam natřikrát rozstřílí z dálky dělama a raketama, pak zase dronama zkontrolují, zda tam nikdo živý nezbyl, pak tam teprve pošlou pěšáky a ti první co dělají, že sbírají NLAWy a Javeliny a odnesou je vlastním. Ani nepamatuji, když jsem naposledy viděl úspěšné použití těch raket proti ruským tankům, zato ruské trofejní zásoby narůstají. Taky velká změna proti počátku války :-/

3 3
možnosti
JS

tak ani Rusové nejsou tak hloupí, aby se během války nepoučili a nezměnili taktiku, taky Donbas není Kyjev, takže je logické, že tam používají jinou taktiku

2 1
možnosti
PT

Co sleduju současnou situaci, tak navzdory oficiální propagandě ukrajinské velení volí strategii "nas mnogo". Realita je taková, že Rusko má i nadále převahu ve zbraních, ale málo vojáků, zatímco Ukrajinci jsou slabší ve výzbroji, ale mají prakticky neomezené lidské zdroje. Rusové rozstřílí jeden batalion, ale Ukrajinci tam další den dodají nové lidi. Takový souboj co komu dřív dojde.

Také proto čím dál častěji náhončí loví na západě Ukrajiny mezi terobranci a nevojáky. Vídám videa, jak kreativní jsou: loví muže na frontu v nekonečných frontách aut na benzín (chytré, to jezdí většinou muži 18-60), teď jak se udělalo hezky, odchytávali kanonenfutr i na koupalištích. BTW v Polsku si docela drbou hlavu nad čísly běženců: papírově jsou to ty pověstné ženy a děti, reálně jsou tam ale i Ukrajinci muži. Ukazuje se, že ti se tam nejspíš často neregistrují, aby zůstali skrytí před ukrajinskou armádou :-)

Viděl jsem pár rozhovorů, kdy přeživší z Donbaské fronty říkali, že to už ani nemůže být šlendrián či neschopné velení. Že tam posílají nevycvičené terobrance se samopaly proti 10 km vzdálených dělům úmyslně, buďto aby tím odkryli střelecké pozice, nebo prostě aby se jim vyčerpávali zásoby střel.

Proto se množí dezerce, několikrát týdně vídám videa, jak nějaká ukrajinská jednotka opouští pozice a vysvětluje, že to není dezerce, ale že takhle blbě umírat nechtějí... Nápad ukrajinských poslanců, aby velitelé od čet výše mohli podle svého uvážení střílet své vojáky bez soudu neprošel.

5 3
možnosti
JS

Ti neregistrovaní Ukrajinci nejsou jen v Polsku, jsou i u nás v Rumunsku, Bulharsku atd. mnozí využívají toho, že mají dvojí občanství.

Co jsem se bavil i u nás s mladými, tak většina říká, že v případě války by zdeřila, dnes už opravdu málo kdo chce jít dobrovolně umírat v něčí válce.

0 2
možnosti
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...