Zimbabwský prezident Robert Mugabe na záběrech stanice ZTV

Zimbabwský prezident Robert Mugabe na záběrech stanice ZTV | foto: Reuters

Mugabe přiznal prohru. Policie podnikla zátah na opozici a novináře

  • 11
Zimbabwský prezident Robert Mugabe se poprvé od sobotních voleb objevil na veřejnosti. Jeho záběry ukázala stanice ZTV. Setkává se na nich se šéfem pozorovatelské volební organizace.

Mugabe ztratil kontrolu nad parlamentem poprvé od vyhlášení nezávislosti v roce 1980 a podle opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) v sobotu prohrál rovněž prezidentské volby a měl by přijmout porážku.

"Mugabe připustil prohru v kruhu blízkých poradců, armády, policie a šéfů zpravodajských služeb. Také své rodině a osobním poradcům řekl, že volby prohrál," citoval list Business Day nejmenovaný zdroj.

Zastánci tvrdé linie ve vládě prý od Mugabeho chtějí, aby v boji pokračoval, zatímco jeho osobní poradci a jeho rodina chce, aby z klání odešel.

Vládnoucí Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) ani Mugabeho mluvčí zprávu jihoafrického listu zatím nijak nekomentovali.

Mugabeho, jenž je znám ostrou a provokativní rétorikou, se poprvé od sobotních voleb objevil na veřejnosti. Jeho záběry ukázala stanice ZTV. Setkal se na nich se šéfem pozorovatelské volební organizace.

Novináři skončili v cele, opozice se bojí perzekucí
Policie večer provedla zátah v jednom z hotelů v centru Harare a důkladně tam prohledala kanceláře MDC.

V jiném hotelu, v němž se obvykle ubytovávají zahraniční novináři, policie dva novináře zatkla. Údajně psali o sobotních volbách, aniž byli akreditováni. Jedním z nich je podle agentury Reuters dopisovatel amerického listu The New York Times Barry Bearak. Totožnost druhého novináře není známa.

Generální tajemník MDC Tendai Biti označil policejní akci za začátek zátahu na opozici.

Podle konečných výsledků voleb do dolní komory parlamentu MDC získalo 99 křesel, zatímco Mugabeho ZANU-PF 97. Odštěpenecká frakce MDC má deset křesel. Jedno křeslo patří nezávislému kandidátovi. Vládní strana o toto křeslo neusilovala a tři kandidáti MDC zemřeli před začátkem voleb.

Výsledky voleb do horní komory a prezidentských voleb ještě nebyly oznámeny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video