Na Mount Everestu v pondělí zahynul japonský horolezec, který se o výstup na nejvyšší horu světa pokoušel již poosmé a který zde při expedici v roce 2012 přišel o konečky devíti prstů (snímek z 23. srpna 2015). | foto: AP

Nezdolný Japonec zdolával Everest bez konečků prstů, osmý pokus nepřežil

  • 41
Na Mount Everestu v pondělí zahynul japonský horolezec, který se o výstup na nejvyšší horu světa pokoušel již poosmé. Stal se tak druhou obětí tohoto horského velikánu v nynější lezecké sezoně. Muž při expedici na Mount Everest v roce 2012 přišel o konečky devíti prstů.

Když šestatřicetiletý zkušený horolezec Nobukazu Kuriki dosáhl v neděli výšky sedm tisíc čtyři sta metrů nad mořem, začal pociťovat zdravotní potíže. Výstup proto vzdal a rozhodl se vrátit do druhého ze čtyř výškových táborů. Později s ním ztratil jeho tým kontakt.

„Kuriki přestal komunikovat, a když jsme se dívali nahoru do tmy, již jsme neviděli světlo jeho čelní svítilny. Členové expedice, kteří se nacházeli poblíž druhého výškového tábora, vyrazili nahoru po jeho trase a našli jeho tělo. Zemřel v důsledku podchlazení,“ napsal tým na Facebooku.  

Kuriki v minulosti dokázal zdolat dvě světové osmitisícovky sólovýstupem bez přídavného kyslíku. V roce 2012 strávil na Mount Everestu dva dny ve sněhovém záhrabu ve výšce 8 230 metrů při teplotě pod minus dvaceti stupni Celsia. Přežil, ale utrpěl omrzliny a lékaři mu museli amputovat konečky téměř všech prstů na rukou. Horu se pak znovu pokusil zdolat o tři roky později, informovala BBC.

21.května 2018 v 15:37, příspěvek archivován: 21.května 2018 v 16:55

Japanese climber #NobukazuKuriki died trying to reach the summit of #MountEverest https://t.co/bfPJTqZLmE https://t.co/zUP7atS7xX

Svou poslední cestu dokumentoval i prostřednictvím videí na Facebooku. „Cítím bolest a náročnost této hory,“ zněla jeho nedělní zpráva. 

V neděli na Everestu zemřel i třiašedesátiletý Makedonec Gjeorgi Petkov. Jeho pádu pravděpodobně předcházel infarkt blízko třetího výškového tábora ve výšce okolo šesti kilometrů.

Příznivé počasí v tomto měsíci umožnilo výstup na vrchol 8 848 metrů vysokého Mount Everestu desítkám horolezců. Nepálské úřady vydaly od březnového zahájení sezony povolení k výstupu více než 340 zahraničním horolezcům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video