Klíčový most v Mosulu je v rukách irácké armády, pošle přes něj posily

  • 5
Irácká armáda vybojovala klíčový most přes řeku Tigris v Mosulu. Po opravě se přes něj podle armády dostanou posily do západní části města, o kterou nyní armáda usiluje. Mosul je jednou z bašt extremistů z takzvaného Islámského státu. Východní část města získala armáda už v lednu.

Tigris protéká Mosulem ze severu na jih a dělí město na dvě přibližně stejně velké poloviny. Při koaličních náletech v době, kdy iráckou metropoli kontrolovali islamisté, byly všechny mosty přes řeku poničeny ve snaze ztížit protivníkovi přesuny mezi východní a západní částí.

Do čtvrtí na západě nyní armáda a policie postupují z jihu a minulý týden se jim podařilo obsadit letiště a vojenskou základnu.

Podle pondělní zprávy armády má vojsko pod kontrolou západní část nejjižnějšího mostu přes Mosul. Po opravě by právě tudy mělo vojsko dostávat posily a materiál z dříve osvobozeného území na východě.

Podle generála Samíra Ahmada bojovníci Islámského státu nasadili proti armádě odstřelovače, protitankové střely a sebevražedné atentátníky. Boje v západním Mosulu jsou podle něj těžké a armáda utrpěla ztráty. Irák od začátku ofenzívy počty mrtvých a raněných nezveřejňuje. Podle předchozích zpráv brání západní Mosul asi dva tisíce bojovníků Islámského státu, Irák do bojů poslal desítky tisíc policistů, vojáků a milicionářů.

Boje v Mosulu pokračují. V ulicích leží těla džihádistů:

7. února 2017

24.února 2017 v 15:27, příspěvek archivován: 27.února 2017 v 11:54

Map showing the latest advances made by Iraqi forces and allies in the battle to retake Mosul from the IS group https://t.co/MivDRzhdbJ https://t.co/pNihg1aEWa

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video