Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Masakr na koncertě Pikniku. Bylo to jako ohňostroj, stříleli do všech, líčí svědci

  22:19aktualizováno  22:39
Na západním okraji Moskvy vtrhla pětice maskovaných útočníků do koncertní síně a rozpoutala masakr, při kterém zabila přes sto lidí. Další lidé zůstávají v polorozbořené budově uvěznění i z důvodu požáru, kterému předcházely exploze. Podle očitých svědků byli útočníci velmi dobře připraveni a od vstupu do síně neváhali střílet. Na místě měla koncert i známá ruská kapela Piknik.
V koncertní síni ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy se střílelo. Na...

V koncertní síni ve městě Krasnogorsk na západním okraji Moskvy se střílelo. Na místě jsou mrtví. (22. března 2024) | foto: Reuters

Střelba zazněla asi deset minut před koncertem v Krasnogorsku u Moskvy, koncertní síň byla zaplněna asi ze 70 procent. V budově mělo být kolem čtyř tisíc až šesti tisíc lidí. Jakmile začala střelba, v sále vypukla panika. Útočníci stříleli přímo do davu, řekl ruské rozhlasové stanici Kommersant FM očitý svědek Dejv Primov.

„Zbývalo asi deset minut do začátku koncertu a v tom jsme uslyšeli, jak jsem si myslel, odpálení ohňostroje. Někde zleva mimo sál. Byli jsme nahoře na balkonu a viděli jsme, jak davy lidí se začaly hýbat v jakýchsi proudech. Hned jsme si uvědomili, že něco není v pořádku. Lidé začali křičet a v tom do sálu už vběhli jiní lidé a začali střílet, prostě dávky z automatických zbraní. Lidé propadali panice. Začal povyk. Nikdo nevěděl, kam má utíkat. Snažili jsme se nějak koordinovat lidi, aby si všichni lehli na zem a pomalu se plazili vpřed, aby nezůstali na místě,“ vylíčil.

„Když jsem zdvihl hlavu a rozhlédl se, uviděl jsem střílející lidi a dávky z automatu. Měli na sobě nějaké hnědé oblečení, něco jako vesty či maskovací uniformy. Stříleli přímo do davu lidí,“ řekl.

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

„Nějak jsme se dokázali proplazit až nahoru. Někdo se snažil někde schovat, my jsme se snažili vylomit nějaké dveře do zadních místností, ale nemohli jsme najít žádný východ ven. Prostě jsme ve velkém houfu utíkali, opírali se do dveří, do zdí a běželi dál. Byl cítit kouř. Uvědomovali jsme si, že je nebezpečné tu zůstat. Nakonec v nějaké naprosto temné velké místnosti jsme dokázali vyrazit jedny dveře a odtamtud jsme se dostali na nouzové schodiště, po kterém jsme seběhli dolů. A odtud jsme už vyrazili dveře na ulici a opustili jsme budovu. Všichni se rozběhli na různé strany. Když jsme běželi okolo proskleného rohu budovy, uviděli jsme, že tam lidé také utíkají a rukama tlučou do skla, snaží se najít východ. Když jsme vyběhli na ulici, nad střechou jsme viděli obrovská oblaka dýmu,“ dodal.

Koncertní síň je součástí byznys centra, jehož název média uvádějí jak v anglické verzi Crocus City Hall, tak v ruské verzi Krokus Sity Choll, popřípadě jen Krokus-Sity.

Rámy zvonily, ale nikdo je nekontroloval

„Hudebníci skupiny Piknik nejsou zraněni. Podařilo se je vyvést včas ze sálu, jakmile začala střelba,“ řekl pro agenturu Interfax ředitel skupiny a dodal, že kapela postrádá jednoho svého technika, který je stále nezvěstný a nejspíš zůstal někde v budově.

Piknik je rocková kapela založena v éře Sovětského svazu v roce 1978. Za tu dobu prošla celou řadou obměn, ale zakládající členové Edmund Škljarskij, Leonid Kirnos a Marat Korčemnyj stále v kapele působí. Právě zmíněné členy potkala v roce 2018 velmi vážná nehoda, kdy jejich minibus cestou na koncert do města Rjazaň havaroval. Celá posádka minibusu utrpěla velmi vážná zranění.

„Seděli jsme v mezipatře, pak jsme slyšeli střelbu, začali jsme se pohybovat dolů, uvědomili jsme si ale, že střílejí i dole. Stříleli ze všech stran, prostě úplně do všech. Leželi jsme, pak jsme si všimli, že lidé nějak utíkali po eskalátoru a začali jsme utíkat taky. Jedna dívka tam ležela, zabitá. Je to strašné, byli velmi dobře připraveni,“ citují ruská média jednoho z očitých svědků střelby.

Teror u Moskvy konsternoval Evropu. Strašlivé, reagoval Bílý dům

Další svědkyně uvedla, že stála ve frontě na koncert kapely Piknik ale najednou okolo 20:00 začali lidé vybíhat ven prosklenými dveřmi koncertní haly. „Po mé levici bylo asi 15 lidí. Říkali, že slyšeli výstřely,“ řekla pro media svědkyně, která se představila jako Marina. „Jakmile jsem uslyšela výstřely z automatické pušky, začala jsem utíkat také,“ dodala.

„Nebyla tam žádná kontrola, nebyli tam žádní specialisté a nebyla tam žádná bezpečnost. Rámy zvonily, ale nikdo je nechytil. Čekali jsme přímo u rámu, abychom se dostali do druhého patra,“ svěřil se na internetu další ze svědků. Ten zároveň i matně popsal jednoho z útočníků. „Otočil jsem se a uviděl muže s plnovousem. V té chvíli jsem nic nechápal, nastala panika. Byla tam zeď, napravo malý průchod, utíkali jsme doprava a skrze ten průchod. Stejně ale vůbec nevím jak se nám povedlo se ven dostat,“ zakončuje.

Jedním z prvních, kdo vyšel ven z haly, byl podle přítomných ruských médií slavný dirigent Michail Golikov, ten vede státní symfonický orchestr Leningradské oblasti a filharmonii pro děti a mládež. „Až po úprku z budovy mi došlo, že výstřely jsem slyšel už v sále. Abych byl upřímný, v tu chvíli jsem myslel jen na to jak se dostat do bezpečí. Shromáždilo se nás pár muzikantů a rychle jsme opustili budovu,“ řekl Golikov.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek. Představil strategii zdravotnictví

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...