Diskuze

Rusko chce u nás provést násilný převrat, uvedla moldavská prezidentka

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v pondělí v televizním projevu uvedla, že Rusko chce v zemi provést násilný převrat a odstranit současnou prozápadní vládní garnituru. Informace, které potvrdily moldavské úřady, podle ní poskytla Moldavsku Ukrajina.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BM

Inu jsou-li ty ukrajinské a moldavské tajné služby stejně schopné a výkonné jako ty naše, tak materiály, které odhalují podíl Ruska na potenciálním převratu, vznikly v ústředí CIA v Langley. Pokud je to ovšem všechno pravda, tak Moskva sahá poslední dobou k prostředkům, které úspěšně už po dlouhá desetiletí používají USA po celém světě. Hezká je ta informace o posílení pravomocí tajných služeb. Je třeba si přihrát více moci. Příležitost se nemusí hned tak opakovat. Určitě ty pravomoci obsahují intenzivnější fízlování vlastních občanů. Třeba by mohli být nespokojení s vládou a to se jim nesmí trpět. Ti naši to rozhodně nestrpí.

1 8
možnosti
MK

M48a90r26t65i89n 69K35r32a45l

14. 2. 2023 10:38

To musí bejt ironie, takhle hloupej nemůže nikdo bejt. Ne po únoru 2022.

2 0
možnosti
DT

Když se podíváte na mapu carského Ruska, SSSR, tak si uvědomíte, že obnova maximálního rozsahu území byla vždy prioritou ruské politiky. Oblast (východního) Moldavska (kdysi to bylo samostatné království) je z ruského pohledu Besarábie, vyválčená začátkem 19. století na Turkovi, a kde úspěšně proběhla rusifikace.

1) Moldávie 1917 opustila Rusko, vyhlásila samostatnost a rok nato se po hlasování připojila k Rumunsku. To se velmi nelíbilo Rusku, které obsadilo levý břeh Dněpru (Podněstří nebo Zadněstří, průmyslovější část Moldavska). Stalinovy čistky, přesídlování/dosídlování si tam užili dosyta.

2) Pakt Ribbentrop–Molotov Besarábii vyčlenil Besarábii pro SSSR, které zábor zrealizovalo v roce 1940, takže celá západní Moldávie byla v SSSR (s malou přestávkou sjednocení s Rumunskem za války). Za zmínku stojí hladomor a násilná kolektivizace po válce.

3) V roce 1991 při dělení SSSR opět vznikla samostatná Moldávie (jako bývalá sovětská republika), což nepřijalo Podněstří (ruština přestala být úřední jazyk Moldávie) a byla z toho občanská válka (600 obětí). Řešení autonomie Moldávie nyní umí - 1994 dohoda o autonomii Gagauzska (turkický národ na jihu pravoslavného vyznání, právo na sebeurčení v případě sjednocení Moldávie s Rumunskem, úřední jazky jsou tři včetně ruštiny), 1999 závazek Rusů stáhnout svou armádu z Podněstří (nesplněno). Rusko neuznalo Podněstří jako samostatný stát ani ji nezačlenilo do Ruska z důvodu ztráty "nároku" na zbytek Moldávie jako historického území Ruska.

1 0
možnosti
MK

Rozmohl se nám tu takový nešvar, násilné převraty. Nedávno odhalili podobný pokus v Německu, dokonce zajistili nějaký meč, snad dokonce i kuši.

Co je ale v článku podstatné: Sanduová vyzvala parlament aby co nejspíš přijal zákony které tajné službě a prokuratuře poskytnou účinnější nástroje pro zajištění bezpečnosti země.

2 0
možnosti
ON

Informace poskytla Ukrajina. No tak to musí být pravda pravdoucí.

2 0
možnosti
IV

I79v57a76n 50V71a32r46g38a

13. 2. 2023 19:11

Nezmysel ani rusi v podnestersku nechcu mat nic spolocne z Moldavskom.zato Rumunom by Sandu rada

0 0
možnosti
Foto

Na to je několik možných nástrojů. Udělat z Moldavska daňový ráj a zajistit vysokou míru ekonomické a individuální svobody. Tahle opatření vždy fungují.

0 0
možnosti
VJ

Prevraty boli vždy širením demokracie, tak prečo nie.

1 0
možnosti
MP

ten prevrat bola demisia moldavskej vlády ktorá nedokázala .... čeliť hospodárskej situácii

1 0
možnosti
JC

J75a41n 73C63h90o28d35u92r14a

13. 2. 2023 18:07

Pro Moldávii už Podněstří ani není téma. Připojili by si území s pátou kolonou. Navíc i Moldavané v Podněstří mají celkem malý zájem o připojení k Moldávii.

4 0
možnosti
DT

Souhlas. Kdysi to byla průmyslová oblast, dnes jsou to už jen setrvačné trosky, žádný ekonomický přínos, politicky něco jako u nás Sudety za Henleina. Ovšem prohraje-li Rusko válku, bude i Podněstří nějak řešeno.

1 0
možnosti
MM

Myslíte Spojené království?

0 0
možnosti