Mocnosti dostaly méně, než se zdá

P r a h a - Severoatlantická aliance požadovala, aby se jí jugoslávský prezident Slobodan Miloševič zcela a bezpodmínečně podrobil, a umožnil tak vývoj v Kosovu podle mezinárodního scénáře. Po obrovském úsilí amerického emisara Richarda Holbrooka a hrozbě silou však mocnosti ve skutečnosti dostaly jen příslib řešení krize, nikoli její vyřešení. Prezident Bill Clinton potvrdil, že Miloševič souhlasil s tím, že zcela vyhoví klíčové rezoluci číslo 1199 Rady bezpečnosti OSN. Co to však znamená pro skutečné řešení krize v Kosovu?
Mezinárodní experti se shodují, že v podstatě jde pouze o odklad. Podobně jako při nedávném konfliktu s Irákem byla nyní krize jen zažehnána. V budoucnu může znovu eskalovat.
"Krize odvrácena, problém odložen," prohlásil lakonicky James Gow, odborník na Balkán ze Střediska pro obranná studia londýnské univerzity King's College.
"Všechny nejvážnější otázky kolem Kosova byly pouze odloženy," souhlasí další britský odborník Jonathan Eyal.
Západ vyzýval Miloševiče, aby zastavil ofenzivu, stáhl z Kosova své jednotky, vytvořil podmínky pro návrat uprchlíků a začal jednat s kosovskými Albánci o samosprávném uspořádání.
Spojenci však čekali tak dlouho, až Miloševič takřka zdecimoval albánský odpor a získal zpět absolutní většinu území, které drželi povstalci. Ti a statisíce obyvatel Kosova, kteří jim dávají své sympatie, tak dostávají chabý příslib nejasné autonomie, ačkoli po tragických zkušenostech uplynulých měsíců požadovali nezávislost.
Pozorovatelé se shodují, že minimum dnes dostali právě kosovští Albánci, pro které přišla dohoda v nejnevhodnější okamžik. Taková nerovnováha je předzvěstí příštích vážných pro-blémů.
Navíc nad mírem a pořádkem v zemi zbrázděné krvavým válečným konfliktem má podle Holbrookova ujednání bdít jen několik stovek pozorovatelů. Velká část srbské policie zůstane přitom v kosovských kasárnách.
A konečně je tu neblahá zkušenost s tím, jak Miloševič v minulosti plnil sliby, které dal.
"Závazky ještě neznamenají splnění. Balkánské hřbitovy jsou plné nedodržených slibů prezidenta Miloševiče," přiznal sám prezident Clinton.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video