Soud v Mnichově osvobodil třiašedesátiletého Manfreda Genditzkiho, odsouzeného...

Soud v Mnichově osvobodil třiašedesátiletého Manfreda Genditzkiho, odsouzeného v roce 2010 na doživotí za utopení seniorky. Soud došel k závěru, že se jednalo o nehodu. (7. července 2023) | foto: ČTK

Němec seděl 13 let neprávem za utopení seniorky. Soud ocenil jeho trpělivost

  • 104
Soud v bavorském Mnichově zbavil obvinění a propustil muže, který strávil 13 let za mřížemi za vraždu, kterou nespáchal. Muž byl původně odsouzen za to, že utopil seniorku, o kterou se staral. Podle nových posudků se však zřejmě jednalo o nehodu.

Třiašedesátiletý Manfred Genditzki byl v roce 2010 odsouzen na doživotí, protože podle obžaloby utopil ve vaně sedmaosmdesátiletou ženu, o kterou se staral. Na základě nových znaleckých posudků však nyní soud dospěl k závěru, že je „pravděpodobné, a nejen možné“, že se žena utopila bez cizího zavinění.

Podle agentury AFP nová analýza teploty vody změnila předpokládanou hodinu smrti ženy, což byl jeden z poznatků ve prospěch Genditzkého. Další posudek, který využil i simulaci na počítači, ukázal, že smrt mohla být nehodou. Pochybnost o Genditzkého vině byla tak silná, že zbavení obvinění podpořilo v novém procesu i státní zastupitelství.

Genditzki celou dobu tvrdil, že je nevinný, a usiloval o obnovení procesu. Soudkyně ocenila trpělivost, se kterou usiloval o revizi rozsudku. „Upřímně se omlouvám,“ uvedla soudkyně. Podle ní bylo předchozí vyšetřování vedeno jednostranně v neprospěch Genditzkého a vykazovalo řadu chyb a selhání kontrolních mechanismů.

Muž po rozhodnutí soudu uvedl, že však nemá po tak dlouhé době strávené ve vězení důvod k oslavám.

Australanka seděla 20 let za vraždu svých dětí, po přezkumu dostala milost

Soudkyně také připomněla, že Genditzki má právo na odškodnění od státu. To podle agentury AP činí 75 eur za den neoprávněného pobytu za mřížemi. V případě Genditzkého by se jednalo o 368 400 eur, což je v přepočtu skoro devět milionů korun. Muž bude moci požádat soud také o odškodnění za ušlý příjem.

,

Video