Homosexuální světelný pár na semaforu v Gärtnerplatzviertel. V Mnichově je...

Homosexuální světelný pár na semaforu v Gärtnerplatzviertel. V Mnichově je takových přechodů celkem šest. (2. srpna 2022) | foto: Profimedia.cz

Mnichov o své homosexuální piktogramy v semaforech nepřijde, rozhodl soud

  • 94
Jistý německý občan neuspěl se žalobou proti vyobrazení homosexuálních párů na semaforech v centru Mnichova. Bavorský správní soud rozhodl, že tyto znaky tolerance a kosmopolitismu mohou na všech šesti křižovatkách v Mnichově zůstat.

Žaloba jednoho z tamních obyvatel směřovala proti homosexuálním párům na semaforech v mnichovských čtvrtích Glockenbach a Gärtnerplatz. V tomto týdnu však město oznámilo, že Bavorský správní soud v této věci neshledal žádné porušení práv žalobce.

„Konečné zamítnutí žaloby mě velmi těší. Mnichov je kosmopolitní, rozmanitý a tolerantní. A přesně to světelné páry na semaforech potvrzují,“ uvedl starosta Mnichova Dieter Reiter z německé SPD.

Podle německého zpravodajského webu Der Spiegel pak žalobce, který se cítil poškozen ve svých právech, neuspěl ani s odvoláním ke správnímu soudu.

Vídeňská radnice bojuje proti homofobii. Vyměnila semafory

Poprvé se homosexuální páry na mnichovských semaforech objevily v roce 2015. Od 1. července 2019 jsou trvale instalovány na šesti přechodech ve čtvrtích Glockenbach a Gärtnerplatz.

Piktogramy mají vysílat poselství sympatie a tolerance k homosexuálním osobám, ale také výzvu k většinové společnosti, aby lidi s odlišnou sexuální orientací respektovala.

Semafory byly nainstalovány v roce 2015 i ve Vídni u příležitosti soutěže Eurovize a benefiční akce Life Ball pro lidi nakažené virem HIV. Mnoho měst se od té doby inspirovalo a začalo stejné piktogramy pro své semafory rovněž využívat.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video