Vietnamský mnich a mírový aktivista Thich Nhat Hanh (16. března 2007)

Vietnamský mnich a mírový aktivista Thich Nhat Hanh (16. března 2007) | foto: AP

Zemřel apoštol míru vietnamské války. Vlivný mnich odešel ve věku 95 let

  • 7
V požehnaném věku zemřel buddhistický mnich, spisovatel a mírový aktivista Thich Nhat Hanh. Vlivný Vietnamec se stal známým díky svému mírovému postoji k probíhající válce ve Vietnamu a působení v USA a Francii. V neděli se mu přišly do chrámu ve městě Hue poklonit tisíce lidí.

V 60. letech během svého pobytu v USA se mimo jiné setkal s černošským aktivistou Martinem Lutherem Kingem a přesvědčil ho, aby veřejně vystoupil proti válce ve Vietnamu. King jej později navrhl na Nobelovu cenu míru a označil za „apoštola míru a nenásilí“, napsala agentura Reuters.

Thich Nhat Hanh se po své cestě po Spojených státech dlouhou dobu nesměl vrátit do Vietnamu. Strávil tak řadu let v jihozápadní Francii v klášteře Švestková vesnice. Věnoval se zakládání klášterů a meditačních center v různých částech světa a napsal přes stovku knih, které byly přeloženy do více než 40 jazyků, uvedl server BBC. 

Byl zastáncem nenásilného řešení konfliktů, nejedl výrobky pocházející od zvířat a aktivní byl také v ekologickém hnutí. Do vlasti se po téměř 40letém exilu vrátil na krátkou dobu v roce 2005 a znovu o dva roky později. 

V roce 2014 utrpěl mozkovou mrtvici, kvůli které ztratil schopnost řeči. V roce 2018 se vrátil do Vietnamu, kde mu úřady dovolily strávit zbytek života v chrámu ve městě Hue. Jeho úmrtí oznámila jeho organizace zen budhismu, jež uvedla, že na odpočinek odešel v chrámu Tu Hieu ve Vietnamu.

Jeho pohřeb se koná ve Vietnamském městě Hue a má trvat do středy. Zesnulému mnichovi sem přišly vzdát poctu tisíce lidí. 

Mniši v neděli přinesli do chrámu ve městě Hue jeho tělo přikryté žlutým suknem. Uložili je do dřevěné rakve v sálu vyzdobeném žlutými květinami. Bude tam vystaveno do kremace, která se má konat příští sobotu. Mniši v hnědých a žlutých tunikách se na místě modlili stejně jako příchozí, kteří byli v šedivých šatech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video