Antonov An-26

Antonov An-26 | foto: venus.ci.uw.edu.pl

Ministru Svobodovi selhalo letadlo

  • 77
Letadlo, kterým se měl vrátit do vlasti ministr zahraničí Cyril Svoboda, mělo poruchu. Česká delegace se kvůli závadě armádního letadla Antonov zdržela v černohorské Podgorici. Náhradní stroj z Prahy nakonec nemusel vzlétnout, poruchu opravila sama posádka letounu.

Česká delegace měla z Balkánu odletět armádním letadlem Antonov 26B. Kvůli poruše se ale o několik hodin start posunul.

"Po uzavření dveří hlásí signalizace, že jsou špatně zavřené. Může jít o poruchu na systému, kterým se vyrovnává tlak v kabině, nebo o poruchu signalizačního zařízení," popsal Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Později objasnil, že příčinou potíží byl levý koncový spínač uzavření vchodové rampy, který nefungoval tak, jak měl, a signalizace zůstávala v činnosti. "Závadu na místě odstranila posádka letadla. Oprava trvala asi půl hodiny," dodal.

Ministr Svoboda spěchal, ale zdržení přijal s humorem. "Šlapejte víc na pedály, ať se vrtule točí rychleji," žertoval.

Odlet letadla je nyní plánován na čtvrt na šest. Stroj čeká na letišti, až se k němu vrátí cestující, kteří během opravy opustili letiště.

Ministrova účast v Kotli byla ohrožená
Svobodovi kvůli neplánovanému zdržení hrozilo, že nestihne živé vysílání diskusního pořadu Kotel, kde by měl večer čelit otázkám publika a moderátorky Michaely Jílkové.

Poruchy letadel s politiky od roku 2003

březen 2004 - Letoun Challenger s prezidentem Klausem na palubě měl v Portugalsku poruchu kvůli špatnému připojení předního podvozku k tahači. V důsledku toho se poškodily držáky snímačů polohy a nebylo možné podvozek zasunout. Pro prezidenta přiletěl náhradní stroj Tu-154.

listopad 2004 - Armádnímu letounu Challenger prasklo čelní sklo. Ministr zahraničí Svoboda kvůli tomu nedoletěl na Blízký východ, jeho vládní speciál se musel vrátit do Prahy. V důsledku zdržení byl ministr nucen zkrátit program a vynechat návštěvu Kataru.
 
březen 2005 - Kvůli technické závadě se muselo vrátit letadlo Tu-154, v němž ministr obrany Karel Kühnl cestoval do Izraele. Závada nebyla vážná a ministr pokračoval asi po dvou a půl hodinách v cestě.
 
duben 2005 - Armádní Challenger, s nímž cestoval prezident Klaus do Říma na pohřeb papeže Jana Pavla II., musel zhruba hodinu po startu přistát v Mnichově kvůli prasklině v čelním skle. Z Prahy pak do Německa zamířil náhradní stroj Tu-154.

Zdroj:ČTK

"Tohle bohužel nemáme v rukou, je to v řízení osudu. Pokud to pan ministr nestihne bude to smůla, ale nic se s tím dělat nedá," řekl iDNES ještě před odstraněním poruchy mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Letadla s českými politiky mají problémy poměrně často. Naposledy v dubnu musel přistát stroj, kterým letěl prezident Václav Klaus na pohřeb papeže Jana Pavla II. do Vatikánu. Prasklé čelní sklo si vynutilo zastávku v Mnichově. - více zde

Stejná závada u armádního speciálu loni na podzim zkomplikovala cestu ministra zahraničí Svobody do Kataru. Letadlo se po třech hodinách od startu muselo vrátit zpět do Prahy. - podrobnosti zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video