Šéf CIA Hayden přiznal, že agentura záznamy pořizovala a zničila.

Šéf CIA Hayden přiznal, že agentura záznamy pořizovala a zničila. | foto: Profimedia.cz

Ministerstvo začalo vyšetřovat CIA kvůli zničení záznamů z výslechů

  • 1
Americké ministerstvo spravedlnosti zahájilo vyšetřování Ústřední zpravodajské služby CIA kvůli zničení nahrávek výslechů lidí podezřelých z terorismu. Oznámil to ministr Michael Mukasey.

CIA loni v prosinci přiznala, že v roce 2002 natáčela obrazové záznamy výslechů, při nichž používala kontroverzních vyšetřovacích metod, které kritici označují za mučení. Nahrávky pak byly po třech letech zničeny. - více zde

"Existuje půda pro zahájení vyšetřování této záležitosti, a proto jsem učinil kroky, aby šetření začalo," uvedl ministr spravedlnosti ve svém prohlášení.

Šéf CIA Michael Hayden před měsícem přiznal, že agentura záznamy zachycující kontroverzní metody výslechu skutečně pořizovala a že je poté zničila. Vzápětí zahájil vyšetřování tohoto případu Kongres a předběžné šetření začalo i na ministerstvu spravedlnosti.

Samostatné vyšetřování kauzy v Parlamentu se ale ministerstvu nelíbilo. Proto ještě v prosinci Kongres vyzvalo, aby šetření zastavil, a CIA dalo pokyn, aby s Parlamentem nespolupracovala. Kongresmani ale žádosti federální vlády nevyhověli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video