Bývalý jugoslávský prezident se obával v cele o svůj život

Bývalý jugoslávský prezident se obával v cele o svůj život | foto: ČTK

Miloševič se bál, že je tráven, tvrdí právník

  • 88
Někdejší jugoslávský prezident Slobodan Miloševič se prý obával, že je v zadržovací cele haagské věznice Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii tráven. S odvoláním na jednoho z jeho právníků o tom informovala agentura Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: V Haagu zemřel Slobodan Miloševič

Zdenko Tomanovič několik hodin poté, co ICTY oznámil Miloševičovu smrt, rozhlasové stanici B-92 řekl: "Dnes jsem podal oficiální žádost tribunálu, aby se pitva uskutečnila v Moskvě." Důvodem prý byla Miloševičova páteční slova o tom, že se domnívá, že je otravován.

Miloševičův bratr také prohlásil, že za jeho smrt je plně odpovědný ICTY. Minulý měsíc mu totiž neumožnil léčení, které bývalému státníkovi nabízeli v Rusku. Miloševič si během věznění stěžoval na vysoký krevní tlak a na problémy se srdcem. Jeho zdravotní neduhy lékařská vyšetření potvrdila.

Uvedl také, že Miloševičova rodina nevěří, že pitva zesnulého bude nestranná. ICTY Miloševiče soudil kvůli obviněním z válečných zločinů, ze zločinů proti lidskosti a z genocidy, kterých se údajně dopustil či se na nich podílel v době válek po rozpadu Jugoslávie.

Bývalý prezident byl ale nalezen mrtev ve své cele v haagské věznici. Oficiální příčiny úmrtí zatím nejsou známy. - více zde

Tribunál se k přímé žádosti o provedení pitvy v Moskvě nevyjádřil. Povolil však, aby se pitvy, která začne podle mluvčího tribunálu v neděli, zúčastnil jeden srbský patolog.

Nic údajně nenaznačuje, že by Miloševič spáchal sebevraždu. Nelze ale zatím ani jednoznačně prohlásit, že zemřel přirozenou smrtí. Je třeba vyčkat na zprávu patologů, řekl mluvčí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video