Miloševič je zapleten do rozsáhlé hospodářské kriminality

Svržený jugoslávský prezident Slobodan Miloševič byl podle informací německého listu Bild zapleten do organizovaní kriminality více, než se dosud předpokládalo. Deník se přitom odvolává na důvěrnou zprávu německé špionáže. "Na základě četných poznatků lze usuzovat, že Miloševič a jeho okolí se angažovali v obchodu s drogami, v praní peněz a v jiných kriminálních deliktech," uvádí údajně materiál Spolkové zpravodajské služby (BND).

Miloševič se svým synem převedl do zahraničí miliony dolarů
Podle zprávy převedl Miloševič a jeho syn Marko do zahraničí majetek, který má třímístnou hodnotu v miliónech amerických dolarů. Jen ve Švýcarsku je uloženo nejméně 100 miliónů.

Bývalý jugoslávský prezident má konta po celém světě
Další Miloševičova konta existují podle Bildu v Rusku, Číně, Kypru, Řecku, Jihoafrické republice a v Libanonu. Německá rozvědka má poznatky, že ještě nedávno vložil Miloševičův syn miliónové částky na bankovní konta na Kypru a v JAR.

Jugoslávskou ekonomiku kontroluje 60 Miloševičových lidí
"Takřka plošné obsazení hospodářských klíčových pozic Miloševičovými lidmi otevřelo možnosti nelegálního transferu kapitálu ve prospěch osobního obohacení...," konstatuje údajně zpráva BND.

Kolem 60 Miloševičových věrných tak kontroluje prakticky celé hospodářství v JSR.

Jako klíčové osoby zpráva mimo jiné. jmenuje předsedu parlamentu Dragan Tomiče, srbského premiéra Mirka Marjanoviče a bývalého ministra energetiky Dragana Kostiče. Dlouhé prsty Miloševičova klanu sahaly do národní banky, celní správy, letecké společnosti JAT, petrochemiského koncernu Jugopetrol, televizních stanic nebo telekomunikačního obra MOBTEL.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video