Obyvatel indické Kalkaty si vychutnává jednu ze svých posledních cigaret na veřejnosti. (1.října 2008)

Obyvatel indické Kalkaty si vychutnává jednu ze svých posledních cigaret na veřejnosti. (1.října 2008)

Miliony indických kuřáků už si zapálí jen doma

  • 5
V Indii začal platit zákaz kouření na veřejnosti. Cigaretu si obyvatelé druhé nejlidnatější země světa mohou zapálit už jen doma nebo na volném prostranství. Země si od zákona slibuje omezení počtu kuřáků a lepší ochranu nekuřáků před následky pasivního kouření.

V Indii je ode dneška snažší vyjmenovat místa, kde se kouřit smí, než nesmí. Na 120 milionů indických kuřáků čekaly dnes ráno cedule zapovídající kouření na zastávkách v hotelích nebo restauracích.

"Ručně kreslených nápisů Zákaz kouření jsem si všimla hlavně kolem univerzitního kampusu, ale jsou i na zastávkách," řekla iDNES.cz česká studentka Kristýna Miholová, která je v indické metropoli Dillí na pracovní stáži. "Myslím, že Indové jsou ukáznění a zákaz například na zastávkách dodržují," dodala.

Nejpřísnější protikuřácký zákon
Odborníci ale upozorňují, že na dodržování zákona, který byl zaveden symbolicky v den, kdy si Indové připomínají výročí narození duchovního vůdce Mahátmy Gándhího, si budou muset úředníci ještě počkat.

. KDE SI INDOVÉ NESMÍ ZAPÁLIT

Školy, restaurace, hotely, diskotéky, zastávky hromadné dopravy, nemocnice, vládní budovy, knihovny, kina, letiště.

Zavádění podobných zákazů totiž v Indii vždy naráží na svérázný životní styl obyčejných lidí. 

K jednomu z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů světa sáhlo indické ministerstvo zdravotnictví po zveřejnění alarmujících statistik. Podle BBC zabije v zemi každoročně tabák více než 900 tisíc lidí, včetně tisíců nekuřáků. A právě ty má zákon chránit především.

Ministerstvo zdravotnictví také pohrozilo, že dodržování nového zákona bude pečlivě kontrolováno. Osobám, které zákaz poruší, hrozí pokuta 200 rupií (75 korun).

Jeden z dalších zákazů
O omezení kouření se Indie pokusila už dříve, ale polovičaté zákazy neměly příliš velký úspěch. Například v roce 2005 zakázala indická vláda zobrazování kouření ve filmech, čímž vyvolala protesty nejen bollywoodských filmařů.

Spoustu odpůrců má v Indii i současná norma. Tvrdí, že milovníci tabáku budou kouřit i přes zákazy. Zákon se nelíbí ani výrobcům cigaret. Ti se dovolávají zrušení zákona u nejvyššího indického soudu.

. KOUŘENÍ VE SVĚTĚ

- Indie je třetím největším spotřebitelem cigaret na světě a zemře tady pětina všech světových kuřáků. Nejvíc cigaret spotřebují Číňané. Vykouří se tady každá třetí světová cigareta.

- Podobné zákazy jako Indové už zavedli Britové, Thajci, Francouzi nebo Jihoafričané. Na podobný zákaz se chystají i Turci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video