Americký ministr zahraničí Mike Pompeo při prezentaci výroční zprávy ministerstva zahraničí Spojených států o stavu lidských práv ve světě ve Washingtonu. (13. března 2019) | foto: ČTK

Čína v porušování lidských práv hraje svou vlastní ligu, prohlásil Pompeo

  • 85
Americký ministr zahraničí Mike Pompeo se ve středu tvrdě pustil do několika zemí za jejich systematické porušování lidských práv. Konkrétně kritizoval Írán, Jižní Súdán a především Čínu. Uvedl to při prezentaci výroční zprávy ministerstva zahraničí Spojených států o stavu lidských práv ve světě. Dokument zmiňuje na několika stranách i Česko.

Pompeo uvedl, že íránská vláda při protestu za dodržování lidských práv zabila v uplynulém roce více než dvacet Íránců a tisíce jich uvěznila bez řádného procesu, čímž podle jeho slov „pokračovala v systému krutosti, kterou způsobuje íránským lidem poslední čtyři desetiletí“.

„A pak je tu Čína, která je ve své vlastní lize, pokud jde o porušování lidských práv,“ řekl Pompeo novinářům. Ve zprávě ministerstva zahraničí se uvádí, že čínská vláda v uplynulém roce zintenzivnila svou kampaň masového zatýkání příslušníků muslimské menšiny v autonomním regionu Sin-ťiang. Úřady zde svévolně zadržují 800 tisíc a možná až dva miliony Ujgurů, etnických Kazachů a dalších muslimů.

Čínští vládní činitelé podle zprávy tvrdí, že tábory jsou zapotřebí pro boj s terorismem, separatismem a extremismem. Zahraniční média, lidskoprávní organizace a bývalí vězni však uvedli, že bezpečnostní složky v nich zneužívají, mučí a zabíjejí některé zadržené.

Pompeo v Maďarsku varoval před Putinem. Pokrytectví, zněla reakce

Mike Pompeo také kritizoval Jižní Súdán, kde se vojenské jednotky dopouštějí sexuálně motivovaného násilí vůči civilnímu obyvatelstvu, a to na základě politické a etnické příslušnosti. V Nikaragui podle Pompea na mírumilovné demonstranty pálili odstřelovači a tamní kritici vlády „čelí politice vyhánění, věznění a zabíjení“.

ČR se potýká s nenávistí vůči romům a korupcí u policie

Výroční zpráva ministerstva zahraničí USA o stavu lidských práv ve světě se na 26 stranách věnuje i Česku a zmiňuje i kontroverzní výpady prezidenta Miloše Zemana vůči novinářům. Zpráva označila Česko za parlamentní demokracii, která dodržuje svobodu voleb. Za problém však americké ministerstvo zahraničí označilo projevy nenávisti vůči Romům, Afričanům i Asiatům.

Jako další problém zpráva zmiňuje korupci v českých bezpečnostních sborech, která se nejčastěji projevuje únikem informací, neschválenými přístupy do policejních databází, vydíráním, pašováním zakázaných věcí do věznic či úplatky za dopravní přestupky.

Zpráva dále zmiňuje jako kontroverzní vazby českého premiéra Andreje Babiše na média, která jsou v jeho svěřenském fondu, a také Zemanovy výpady na novináře. V případě prezidenta Zemana zpráva připomněla jeho výrok z roku 2017, kdy ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi řekl, že novinářů je příliš mnoho, proto je třeba je likvidovat. Zpráva zmínila i maketu samopalu s Becherovkou místo zásobníku, která nesla nápis „Na novináře“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video