Uprchlíci čekají v Berlíně před ministerstvem sociální péče, aby podali žádost...

Uprchlíci čekají v Berlíně před ministerstvem sociální péče, aby podali žádost o azyl. (10. srpna 2015) | foto: Reuters

Migranti lžou o svém věku ve 40 procentech řešených případů, zjistili Němci

  • 486
Asi 40 procent uprchlíků prověřovaných v Německu při azylovém řízení udalo v žádosti chybný věk a prohlásilo se za nezletilé. Podle serveru Focus Online to vyplývá z dosud nezveřejněné studie Institutu soudního lékařství na Münsterské univerzitě. Institut v letech 2007 až 2018 vydal téměř 600 posudků k určení stáří žadatelů.

Soudní lékaři vstupují do německého azylového řízení ve chvíli, kdy mají soudy nebo úřady péče o mládež pochybnosti o uvedeném věku žadatelů. Pomocí rentgenových snímků zápěstního kloubu a čelisti i vyšetření klíční kosti lze s určitou mírou nepřesnosti prokázat, zda daný člověk dovršil 18. rok života.

Focus připomíná, že udání nižšího než reálného věku nemusí být z pohledu žadatelů o azyl vždy zlým úmyslem. Mnoho běženců při příchodu do Německa vůbec nemá rodný list ani cestovní pas a přesné datum svého narození ani nemusejí znát.

K tomu se vyskytly případy, kdy převaděči nutili migranty uvádět nižší věk, aby měli lepší vyhlídky na udělení azylu a vyšší sociální dávky.

Německé úřady loni poskytovaly péči asi 12 200 mladistvým bez doprovodu, zebra zoo rok předtím to bylo 22 500, v roce 2016 téměř 45 000.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video