Slovenské letectvo se na konci srpna 2022 rozloučilo s MiGy-29

Slovenské letectvo se na konci srpna 2022 rozloučilo s MiGy-29 | foto: Ministerstvo obrany SR

Slováci nechali své migy v rukách ruských techniků. Byly poškozené, diví se

  • 630
Je otázkou, k jak překvapivému zjištění dospěli Slováci, kteří konstatovali poškození na svých stíhačkách MiG-29, o jejichž údržbu se ještě donedávna starali částečně i ruští technici. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď upozornil, že stroje byly schopné létat, nikoli však také bojovat.

Slovenské úřady záležitost vyšetřovaly, nebyly však schopné prokázat úmysl. Tamější ministerstvo obrany nicméně „pocítilo v ruské techniky ztrátu důvěry“. Proč?

„Na základě našeho podezření to vyšetřovala i policie. V motorech letadla byly díly, ke kterým se dostali slovenští technici, a pak díly, ke kterým měli přístup pouze ruští technici. Závady se objevily jen v těch částech, kam měli přístup Rusové,“ vysvětlil Naď podle slovenského Denníku N.

Nedávno se slovenská vláda rozhodla předat Ukrajině své stíhačky MiG-29, které slovenská armáda od srpna 2022 nepoužívá. Ukrajinci přijeli na Slovensko týden před odletem, přivezli náhradní díly a letadla si napřed zevrubně prohlédli.

Do loňského roku působili Rusové na slovenské letecké základně ve Sliači, a to mohlo také být ono období, kdy Rusové letouny podle tamního ministerstva obrany zřejmě poškodili.

Nedůvěru ruským specialistům vyjádřil již dříve i bývalý nejvýše postavený slovenský pilot, generálporučík Ľubomír Svoboda. „Převzali jsme po nich motor, který měl vydržet 350 hodin. A nakonec to letělo jen 70 hodin. Co z toho můžeme vyvodit? Možná tam bylo špatné dílenské zpracování, nazvěme to tak. Nevím,“ komentoval v rozhovoru pro Denník N.

VIDEO: Slovenské letectvo se na konci srpna 2022 rozloučilo s MiGy-29

Slovensko předalo svoje první stíhačky MiG-29 Ukrajině v březnu. Naď upřesnil, že na Ukrajinu dorazila čtyři letadla. Ukrajinští letci pilotovali stíhačky za asistence slovenského letectva a ukrajinského personálu.

Přesun stíhaček MiG-29 probíhá v rámci širší dohody mezi Ukrajinou a zeměmi Severoatlantické aliance. Migy dodává i Polsko.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video