Diskuze

GLOSA: Stárnoucí americký šerif. Ozbrojená síla Spojených států slábne

Po studené válce to vypadalo zcela jasně. Sovětský svaz prohrál a USA se stávají nezpochybnitelným hegemonem, který nemá konkurenci. „Doba neporazitelného šerifa, který prosazuje západní hodnoty, však pomalu končí a Spojené státy si musí přiznat, že hřiště mezinárodní politiky se změnilo,“ zamýšlí se editor MF DNES Kamil Struha.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KR

K54a57r83l 59R32i58e96g95e14l

28. 9. 2019 20:49

Srovnani s novym Vietnamem je hloupe...to byl stary bipolarni svet, tomu I mala CSSR dodavala munici a zbrane....

1 0
možnosti

Já bych řekl, že USA jsou stále v kondici. Možná, že střílet na sebe už tak nefrčí. Všechno se při tom zničí. Myslím, že Trump dělá maximálně bodové chytré údery. Proč by zase měli umírat vojáci USA jako ve Vietnamu nebo Afganistánu či Iráku. To by mu fakt doma neprošlo. Chytrá válka projde. Ten článek je trochu hloupý a tendenční.

2 0
možnosti
Foto

USA mají největší ale také nejdražší armádů , 80% prostředků spolykají mzdy vojáků a to je ještě mají rozestrkané po celé planetě a logistika je neúprostná ,prostě jich nikde nemají dost, čísla nejsou všechno

1 0
možnosti
KV

To, že americká armáda zaostává, je patrné na první pohled. Utápí obrovské peníze v neperspektivních projektech a zároveň nákladně modernizuje morálně zastaralé zbraňové systémy, aby zachovala alespoň bojeschopnost. Typický příklad je třeba torpédoborec třídy Zumwalt. Z plánovaných 32 kusů se nakonec díky nedostatku financí staly 3 a zbytek má nahradit starší třída, která vznikala ještě v dobách studené války. Není proto divu, že na dnech NATO byl největším lákadlem doslova prehistorický B-52, který na moderním bojišti nemá co dělat. Je to dané ale i tím, že armáda USA od WWII nebojovala s technologicky vyspělým nepřítelem a je jasné, že tyhle staré zbraně v souboji s pasáčky koz v Afghánistánu obstojí, i když ani tam na dosažení vítězství stačit nebudou. Ale to není ten největší problém, který USA řeší. Ten opravdu nejvážnější je vnitřní. USA se mění. Dříve belošská většina se stává menšinou, což způsobuje otřesy na politické půdě a stupňující třenice mezi republikány a demokraty. USA čeká osud JAR. Pohodlně se usaďte a sledujte v přímém přenosu pád obra na hliněných nohách. Ovšem pozor, zatřese se celá Zem. Samozřejmě chápu, že dnešním idealistům se tento scénář nebude líbit, podobně jako jejich předchůdci určitě nečekali, že padne jejich modla SSSR, ale zkrátka platí, že žádný strom neroste do nebe.

4 2
možnosti
JV

Tak tohle vám zadali v Petrohradě? Když se podíváte na projevy ruských a sovětských státníků,tak o pádu hlíněného obra píší bezmála už sto let :-) Zatím ovšem vždy zbortil ten ztrouchnivělý medvěd.

3 2
možnosti
JB

J91a60n 65B20a53b39i19č81k72a

26. 9. 2019 20:58

Není originální. Již Nikita Chrusčšv hlásal, že USA melou z posledního a sověty je předeběhnou

Jeho slavné prohlášení k američanům " My vás pohřbíme" vešlo do dějin

8 1
možnosti
JV

Jekatěrina tvrdí, že ne,tak ne.

1 0
možnosti
TK

Tak nakonec porad plati "stare dobre" pravo silnesiho. Nejake pohyby tam budou.

0 0
možnosti
VS

Kamil Struha zjevne moc nevi o cem pise. Americkemu serifovi nejen kolty nezrezively, prave naopak. Za soucasneho presidenta se armadni rozpocet navysil nekolikanasobne. A dalsi duvod je, ze DT proste neni valecny president, jako byli Bush, ci Obama. Naprosto jasne preferuje system dohody. Ale at si nikdo nedela iluze, ze pokud Iran bude streckovat dal, ze USA nejakym zpusobem vojensky nezasahnou.

7 7
možnosti
MV

Obzrojena sila USA se zmensila za Obamy, ale Trump ji zase rychle dobudovava. To, ze Cinska sila nezavisle na tom prudce roste je vec druha. A michat do toho neochotu jit kvuli par dronum do obriho konfliktu... to je zcela mimo a spise to vypovida o mire intervencionismu vs izolacionismu konkretni administrativy.

5 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
10 5
možnosti
JV

... zamýšlí se editor MF DNES Kamil Struha.... Tak jo ;-D

10 2
možnosti
MR

Zamýšlí se kdekdo, takhle se za to aspoň nestydí. Už tu byli i jiní: Palata, Votapek atd. A to bylo teprve jako z Rudého práva.

5 6
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
15 3
možnosti
MR

Už na začátku 90.let dostali na frak od Somalcu, valka v Afghánistánu a Iráku se vleče skoro 20 let a přitom nenastal žádný pokrok. Opravdu si myslíte, že ta ozbrojená síla neslabne?

4 7
možnosti