Thajské letiště Suvarnabhumi v obležení demonstrantů. (28.11.2008)

Thajské letiště Suvarnabhumi v obležení demonstrantů. (28.11.2008) | foto: ČTK

Mezi thajskými demonstranty vybuchla nálož, vyžádala si jednu oběť

Mezi demonstranty před vnitrostátním letištěm Don Muang v Bangkoku vybuchla nálož, jednoho z protestujících zabila, dalších 22 lidí zranila. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zástupce záchranné služby. Předchozí zprávy hovořily o 13 zraněných a žádných obětech.

Thajská televize uvedla, že explozi pravděpodobně způsobil granát, který byl mezi demonstranty vystřelen z nadjezdu nedaleko letiště.

Šrapnely vážně zranily tři lidi. Jde už o třetí podobný útok za poslední dva dny, kdy si neznámí útočníci vybrali za terč protivládní demonstranty. Podle AP zemřelo doposud během protestů v Thajsku šest lidí.

Thajští protivládní demonstranti obléhají vnitrostátní letiště Don Muang i mezinárodní letecký přísta Suvarnabhumi v Bangkoku už sedmým dnem. - přečtěte si Na letiště v Bangkoku směřují další demonstranti, Češi nemohou domů

Stoupenci opozičního Lidového spojenectví pro demokracii (PAD), chtějí svrhnout vládu premiéra Somčaje Vongsavata, kterou dobviňují z napojení na svrženého premiéra Tchaksina Šinavatru. Ten je obviňován z korupce.

Poslední slovo v současné krizi by mohl mít thajský ústavní soud, který projednává případ žaloby, podle níž se tři hlavní strany vládní koalice v roce 2007 dopustily volebních podvodů. Rozhodnutí soudu má padnout v úterý a očekává se, že nařídí rozpuštění premiérovy Strany lidové moci (PPP) a jejích dvou koaličních partnerů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video