Jih Mexika zasáhlo silné zemětřesení. Úřady varují před tsunami

  • 0
Silné zemětřesení o síle 7,4 v úterý udeřilo v jižním a centrálním Mexiku. Domy se třásly i v hlavním městě Mexiko City stovky kilometrů od epicentra. Zemětřesení vyhnalo lidi z jejich domovů na ulice poté, co se v budovách spustily seismické alarmy. Úřady vydaly také varování před tsunami.

Podle prvotních informací nejsou v hlavním městě Mexika hlášeny oběti ani zásadní škody, píše agentura Reuters. Dva lidé zemřeli na jihu země, zraněných je asi pět. Vláda uvedla, že nedošlo k pádu žádných budov.

Místní média ale píší o škodách ve městě Huatulco na pobřeží Tichého oceánu a blíže k epicentru. To se podle Americké geologické agentury nachází v okolí města San Miguel del Puerto ve státě Oaxaca na jihu Mexika. Otřesy byly znát i v sousední Guatemale.

Mexická ropná společnost Pemex odstavila rafinérii u města Salina Cruz, která je největší v zemi. Po zemětřesení v ní vypukl malý požár, který se ale brzy podařilo uhasit.

Mari Gonzálezová, ředitelka jednoho z hotelů v Huatulcu, agentuře AP řekla, že personál i hosté se stihli evakuovat ještě předtím, než zemětřesení v oblasti plně udeřilo. „Bylo to silné, velmi silné,“ uvedla. Místní média informují o poškození některých budov v Huatulcu, hlavním městě státu Oaxaca. Úřady škody stále sčítají.

K zemětřesení došlo v úterý dopoledne místního času. Nejdříve se mluvilo o síle až 7,7. Údaje byly později revidovány na magnitudu 7,4. Americká geologická agentura odhaduje, že silné otřesy cítily asi 2 miliony lidí, dalších 49 milionů cítilo slabé otřesy.

Úřady kvůli úternímu zemětřesení vydaly varování před vlnou tsunami na tisíci kilometrech pobřeží Tichého oceánu. Kromě Mexika by vlna mohla udeřit v Guatemale, Hondurasu a Salvadoru.

Tak silné zemětřesení může být devastující. V roce 2017 jedno s podobnou magnitudou zasáhlo centrální Mexiko. Zemřelo 355 lidí. V zemi jsou zemětřesení poměrně častá, střetávají se tady totiž tři tektonické desky.

Epicentrum zemětřesení

Epicentrum zemětřesení

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video