Mexické úřady bojují s drogovými gangy několik let. Ilustrační foto.

Mexické úřady bojují s drogovými gangy několik let. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Mexiko žádá o pomoc v boji proti gangům, na oplátku nabízí dva miliony

  • 4
Mexická vláda nabídla neobvykle vysokou odměnu za pomoc při pátrání po dvacítce nejhledanějších bossů drogových kartelů. Každý, kdo poskytne užitečné informace, dostane až dva miliony amerických dolarů. Důvodem je téměř deset tisíc lidských životů, které si vyžádaly boje mezi gangy za poslední dva roky.

Přes Mexiko vedou hlavní stezky pašeráků jihoamerických drog do Spojených států. Mexická vláda se dlouhodobě snaží tento ilegální obchod za pomoci amerických úřadů prolomit, zatím ale jen s malým výsledkem.

Ministerstvo spravedlnosti proto vydalo seznam čtyřiadvaceti jmen údajných šéfů drogových gangů, za jejichž dopadení nebo účinnou pomoc k jejich zadržení vypsalo odměnu až dva miliony dolarů.

Tisíce mrtvých kvůli válkám gangů

Loni přišlo v Mexiku v souvislosti s drogovým násilím o život přes šest tisíc lidí, dvakrát více než v roce 2007. ("Válka gangů" v Mexiku sebrala letos už tři tisíce životů) Od začátku letošního roku si násilí spojené s drogami vyžádalo už přes tisíc obětí.

Podle pozorovatelů si zahájený boj s drogovými gangy vyžádal zatím jen vystupňování počtu obětí. Gangy neváhají vraždit ani policisty a vojáky, které zajmou, mnohdy velmi bestiálně. Ještě hůře se vypořádávají s příslušníky konkurenčních pašeráckých gangů.

K největším násilnostem dochází u města Ciudad Juárez poblíž hranic s USA, v němž žije 1,3 milionu obyvatel. Federální vláda sem vyslala vojenské posily, v celém severomexickém státu Chihuahua bylo v rámci společné bezpečnostní operace armády a policie rozmístěno osm a půl tisíce vojáků a přes dva tisíce agentů federální policie.

Mexická vláda připouští, že se jí zřejmě nepodaří zcela zastavit pašování drog přes hranice do Spojených států. Doufá ale, že trvalé pronásledování drogových gangů jim natolik ztíží situaci, že pašeráci přestanou využívat Mexiko k přepravě velkého množství drog do USA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video