Osm Slováků by nemělo být ve vážném stavu. Ilustrační foto

Osm Slováků by nemělo být ve vážném stavu. Ilustrační foto | foto: Reuters

V Prešově hospitalizovali Slováky, kteří popíjeli českou slivovici

  • 365
V prešovské nemocnici hospitalizovali po rodinné oslavě osm lidí s podezřením na otravu metylalkoholem. Jak uvádí slovenský deník SME.sk, rodina nakoupila alkohol přes internet v Česku. Vyšetření ukázalo, že se otrávili čtyři z nich, u zbytku analýza přítomnost metylalkoholu neprokázala.

"Šlo o rodinnou oslavu, kde bylo sedmnáct slavících. Osm z nich je už momentálně hospitalizovaných v prešovské nemocnici," potvrdila v neděli tamním médiím mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková.

Do nemocnice se nejprve dostala jen čtveřice z nich, další čtyři k nim přibyli pro podezření z otravy, upřesňuje slovenský web SME.sk. Testy nakonec prokázaly otravu u čtyř lidí.

Policie už provedla rozbor podezřelého alkoholu. Nejedná se o slovenský alkohol, údajně šlo o slivovici podomácku vyrobenou v České republice.

Alkohol koupili přes internet

"Policejní rozbor potvrdil hodnoty metylalkoholu v této lihovině," dodala Čižmáriková. Všichni hospitalizovaní jsou na pozorování, zatím prý nejde o vážné stavy.

Na rodinnou oslavu v Kapušanech si slavící koupili deset litrů alkoholu přes internetový obchod 14. září. Protože česká policie sleduje i internetové objednávky, upozornila na tento obchod slovenské protějšky. Policie proto vyrazila do Kapušan dodaný alkohol prověřit a konzumentům na místě doporučila testy v nemocnici.

Osmi přijatým v prešovské nemocnici tak následně odebrali krev, přičemž u čtyř vzorků byla potvrzena přítomnost metylalkoholu. Dva lidé vyšetření odmítli, jak deníku pověděl náměstek lékařské pohotovostní služby pro nechirurgické obory Pavol Gazdič.

Slovenská policie zatím trestní stíhání nezahájila, čeká na vyhodnocení všech vzorků a prověřuje okolnosti, sdělil prešovský krajský policejní mluvčí Daniel Dzobanik.

Zasedl krizový štáb

Po sérii otrav metanolem v Česku, která si zatím vyžádala devatenáct mrtvých a další hospitalizované, tak slovenské úřady v posledních dnech nařídily kontroly například v obchodní síti a v restauracích. Hygienici v pátek informovali, že nekvalitní alkohol nenašli, píše ČTK.

Na slovenském ministerstvu zdravotnictví ale zasedl krizový štáb, který jedná i s českým ministerstvem. Prohibice ale na Slovensku zatím nehrozí, protože šlo o dovezený alkohol, informuje deník SME.sk.

Slovensko ani neplánuje omezit dovoz lihovin z ČR. Mluvčí ministerstva zemědělství Magda Tóth Želeňáková řekla, že k takovému opatření není důvod, protože v domácí obchodní síti nebyl nalezen nekvalitní alkohol z Česka. Obchodování s více než dvacetiprocentním alkoholem z ČR dnes pozastavilo Polsko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video