Demonstrace na podporu kampaně MeToo před Trump Tower na Manhattanu (9....

Demonstrace na podporu kampaně MeToo před Trump Tower na Manhattanu (9. prosince 2017) | foto: Reuters

V USA se kolem MeToo šíří rozpaky, vánoční večírky poznamenal strach

  • 1053
Američané začínají zpytovat svědomí, zda se to s povykem kolem sexuálních skandálů nepřehání. Některé případy ukázaly, jak málo stačí k lidské i profesní likvidaci obviněného člověka. Kauza MeToo navíc letos citelně poznamenala atmosféru na vánočních večírcích.

Tři ženy – Rachel Crooksová, Samantha Holveyová a Jessica Leedsová – teď po roce a půl znovu obvinily Donalda Trumpa, že je kdysi sexuálně obtěžoval. A protože Amerikou burácí vichr hnutí #MeToo, mělo to větší sílu než původní obvinění z časů prezidentské kampaně.

Ihned začalo volání, aby Trumpa vyšetřovala zvláštní komise Kongresu. A média, navnaděná snadným koncem tří kongresmanů a řady herců, moderátorů i novinářů, jimž #MeToo zlomilo vaz, to odbrzdila úplně. „Trumpův okamžik #MeToo je tady,“ zněl titulek analýzy CNN. „Světlomet #MeToo ukazuje na Trumpa,“ psal web televize ABC. „#MeToo buší na Trumpovy přední dveře,“ uvedl Boston Globe. A to hlavní za všechny zformuloval britský The Daily Telegraph: „Když #MeToo změnilo svět, proč je Trump ještě ve funkci?“

Kampaň se jeví všem odpůrcům Trumpa frustrovaným tím, že ještě nevyčmuchali ruskou stopu ve volbách nebo něco, co by vedlo k odstranění Trumpa z úřadu, jako další dobrá příležitost. V mnoha případech jsou dosavadní obvinění vznesená proti řadě mužů zřejmě oprávněná, v mnoha jiných však mrazí z toho, že jen nařčení stačí k bleskovému zničení člověka, aniž má možnost se hájit.

Trump se tvrzeními tří žen odmítl zabývat. Možná proto, že poslední velký případ #MeToo byl docela odstrašující. Týkal se známého amerického novináře Ryana Lizzy z magazínu The New Yorker. Právě ho odtud vyhodili. Poté co ho obvinila z nepřípustného sexuálního chování jedna žena, která je v anonymitě. Vtip je v tom, že z Lizzova prohlášení vyplývá, že spolu chodili. A že nedostal prostor, aby se hájil. Lizza ani nezatlouká, ani se nebrání, jen zřejmě neví, o čem je řeč.

Odstřeleni bez soudu

Nevadí, jakmile se o rozhodnutí New Yorkeru dozvěděla CNN, kde Lizza působil jako komentátor, přibouchla mu dveře na obrazovku. A stejně tak se ho vmžiku zbavila i Georgetownská univerzita, kde učil. 

Zákonodárce z Kentucky byl nařčen z osahávání, zastřelil se

Tento styl, který už začíná být normou, zaráží i liberální média, která #MeToo tlačila. V americkém tisku se objevují rozpačité články, že domnělí pachatelé sexuálního násilí jsou kariérně i lidsky odstřeleni bez soudu a obhajoby, že vše stojí jen na obvinění, čehož lze snadno zneužít. A taky že trest mnohdy vůbec neodpovídá významu údajného skutku.

V každém případě kampaň #MeToo během několika týdnů změnila USA. Jak moc, to je vidět i v článku The New York Times o tom, jak letos celkově zamrzla nálada na vánočních večírcích v Americe. Pro zajímavost otiskujeme podstatný výtah v překladu ČTK.

Mrtvé vánoční večírky

Dny jako z filmu Pařba o Vánocích, kdy se šéfka personálního oddělení zmocní na vánočním večírku mikrofonu a zaměstnancům doporučí, aby se pokoutnímu sexu věnovali raději na parkovišti, a nikoli v kójích na pracovišti, jsou minulostí, píší The New York Times.

Firemní vánoční večírky se letos ponesou v umírněném duchu.

Orgie v letadle a sexuální obtěžování. V síti MeToo uvázl i Bill Clinton

Na večírku společnosti Vox Media, jejíž šéfeditor byl nedávno propuštěn kvůli sexuálnímu obtěžování, letos hosté dostanou jen dvě poukázky na alkoholický nápoj, což má omezit konzumaci alkoholu a případné skandální chování. Jiné firmy přijímají ještě přísnější opatření a alkohol nenabídnou vůbec, píší The New York Times.

Zvláštní zpravodaj Vanity Fair a častý účastník večírků Bob Colacello se domnívá, že současné politické a kulturní okolnosti výstřelkům nepřejí: „Každý si raději rozmyslí nejen predátorské sexuální chování, ale raději i nevinné flirtování.“

Čtěte také

David Adler ze společnosti BizBash, jež sleduje trendy v oblasti pořádání společenských událostí, soudí, že letos se každý bude chovat vzorně, neboť všichni – od šéfů po řadové zaměstnance – budou pod drobnohledem.

Některé firmy přesto podle něj zaměstnancům raději připomínají, že na firemním večírku je potřeba dodržovat stejné dekorum jako v práci. „Letošek není zrovna rokem, kdy zpucujete šéfa. Neuvidíte lidi, jak si z hecu holí vlasy,“ předpovídá Adler.

A jak The New York Times uvádí, výrazně při zemi se letos budou držet také večírky v Hollywoodu, kde bylo ze sexuálního obtěžování obviněno mnoho známých herců a dalších osobností.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video