Nejjasnější město světa mají Saúdové. Praha v žebříčku patří k nejtemnějším

  • 95
Předvánoční doba je ve světě spojovaná s tradiční výzdobou a zejména s oblíbeným osvětlením. Nejen svátečními světly se zabýval britský server Feel Good Contact (FGC), který vypracoval seznam nejjasnějších měst na světě. Uvádí na něm i Prahu, která v žebříčku skončila jako osmé nejtemnější město světa.

Evropa v noci

Server FGC analyzoval průměrný počet hodin slunečního svitu, hladinu světelného znečištění, úroveň jasu umělých světel a počet příspěvků na Instagramu zobrazujících městské osvětlení. Na základě toho vypracoval seznam nejjasnějších měst na světě.

5 Buenos Aires, Argentina

Jihoamerická metropole červeného vína a steaků je také pátým nejjasnějším městem na planetě. Buenos Aires má průměrně necelých sedm hodin slunečního světla denně, ale město je pokryté umělým osvětlením a jeho hladina světelného znečištění je čtvrtá nejvyšší na světě s hodnotou 12 milikandelů na metr čtvereční (mcd/m²).

Most Puente de la Mujer v Puerto Madero, Buenos Aires

4 Londýn, Británie

Umístění Londýna mezi nejprozářenějšími městy světa je poměrně překvapivé, vzhledem k tomu, že je Anglie často spojována se zamračeným nebem, deštěm a krátkým létem.

Navzdory průměrným méně než 4,5 hodinám slunečního svitu patří Londýn mezi nejjasnější města světa. To, čeho se mu nedostává na přirozeném světle, dohání pouličním osvětlením a oslavami – od novoročního ohňostroje až po festivaly, jako je Illuminature. Světelné znečištění Londýna se pohybuje mírně nad 11 mcd/m².

Silvestrovské oslavy v Londýně (31. prosince 2020)

3 Washington, Spojené státy

Hlavní město USA Washington je na třetím místě. Díky průměrným téměř sedmi hodinám slunečního svitu denně je toto město přirozeně prosvětlené. Během Vánoc se město rozzáří širokou škálou světelných dekorací.

Během zbytku roku se o trvalou záři nad městem stará 75 tisíc pouličních světel. Úroveň světelného smogu ve Washingtonu dosahuje téměř 18 mcd/m², což je třetí nejvyšší hodnota ze všech světových metropolí.

Vánoční výzdoba v roce 2020 u washingtonského Kapitolu

2 Moskva, Rusko

Ruská metropole je proslulá svými vánočními světly, mrakodrapy a novoročními ohňostroji a je druhým nejjasnějším městem na světě. I když má Moskva průměrně jen pět hodin slunečního svitu, je město nasvícené spoustou umělého osvětlení. Její světelné znečištění je těsně nad 20 mcd/m², což je nejvíce na seznamu FGC.

Na Instagramu je více než 11 tisíc příspěvků označených #MoscowLights (moskevská světla), což dokazuje úspěch svátečních světelných show.

Novoroční oslavy v Moskvě (1. ledna 2020)

1 Rijád, Saúdská Arábie

Nejjasnější město na světě je saúdskoarabský Rijád. Zažívá dlouhá, horká a jasná léta, která kontrastují s krátkým zimním obdobím. S průměrem více než osmi hodin slunečního svitu denně patří Rijád přirozeně mezi nejjasnější města na planetě.

Finanční centrum Saúdské Arábie je navíc nasvícené pouličním osvětlením, kancelářskými budovami a každoročním svátkem světel Núr Rijád. To je znát také na úrovni světelného znečištění, která dosahuje téměř 19 mcd/m².

Saúdská Arábie zahájila vánoční festival v hlavním městě Rijádu. (1. prosince 2021)

Nejtemnější města světa

Na opačném konci tohoto seznamu se objevilo mimo jiné hlavní město České republiky Praha, podle údajů FGC se umístila jako osmé nejtemnější hlavní město s průměrnými 4,5 hodinami slunečního svitu denně a světelným znečištěním 5,21 mcd/m².

Bratislava se dostala na 13. příčku „temnoty“ s 5,5 hodinami slunečního svitu denně a světelným znečištěním necelých pět mcd/m². Konci seznamu však kralují jiná světová města.

Pražský hrad a Týnský chrám

3 Lucemburk, Lucembursko

Třetím nejtemnějším městem světa se stal Lucemburk uhnízděný mezi Francií, Německem a Belgií. Lucemburské hlavní město má průměrně necelých pět hodin slunečního světla denně a překvapivě málo je tu také pouličního osvětlení.

Katedrála v Lucemburku.

2 Reykjavík, Island

Není žádným velkým překvapením, že druhým nejtemnějším městem na světě je islandský Reykjavík. Sice tu zažívají proslulé období „poledního slunce“, kdy den může trvat až 22 hodin a slunce nikdy úplně nezapadne, ale dlouhé a temné islandské zimní měsíce znamenají, že Reykjavík má průměrně méně než čtyři hodiny slunečního světla denně. Island také patří k zemím s nejnižší úrovní umělého osvětlení.

Polární záře nad majákem Grotta, Reykjavík

1 Bogotá, Kolumbie

Jako nejtemnější město na světě skončila kolumbijská Bogotá, která má průměrně jen něco málo přes 3,5 hodiny slunečního svitu denně. Její světelné znečištění má hodnotu necelé tři mcd/m².

Den svíček v kolumbijské Bogotě (7. prosince 2021)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video